Επτά παραστάσεις ανερχόμενων και διεθνώς διακεκριμένων χορογράφων από την Ελλάδα την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Κροατία και τη Γερμανία θα παρουσιαστούν στο θέατρο Ροές, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
To Moving Colors III, το μοναδικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Ελλάδα που απευθύνεται πρωτίστως σε νεανικό κοινό, επιστρέφει στην τρίτη εορταστική του έκδοση στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα και υπόσχεται πέντε μέρες γεμάτες κίνηση, χρώματα και ρυθμό.
Επτά παραστάσεις ανερχόμενων και διεθνώς διακεκριμένων χορογράφων από την Ελλάδα την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Κροατία και τη Γερμανία, επιλεγμένες από τη Dan.c.ce Unitiva, διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ, σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο χορού AEROWAVES, θα παρουσιαστούν στο θέατρο Ροές. Με πρωταρχικό στόχο να φέρει το νεανικό κοινό σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του σύγχρονου χορού μέσω χορογραφιών που καλλιεργούν τη φαντασία και το συναίσθημα, το φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει δημιουργίες των Emma Martin, Loraine Dumbermont, Πατρίσιας Απέργη, Victor Cernicky, Αναστασίας Βαλσαμάκη, Αλέξανδρου Σταυρόπουλου και Μαργαρίτας Τρίκκα.
Οι χορογράφοι, με φρεσκάδα και ρυθμική ένταση, αγκαλιάζουν ζητήματα όπως η ισότητα, η ελευθερία έκφρασης, η εξάλειψη εκφοβισμού, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τη διαφορετικότητα, η κοινωνική συμπερίληψη και η πολύτιμη αξία της ομαδικότητας και της αποδοχής του Άλλου.
Τρεις από τις παραστάσεις του προγράμματος, «Birdboy» της Emma Martin, «Toujours de ¾ face!» της Loraine Lambermont και «PLI» του Viktor Cernicky, διακρίθηκαν από το δίκτυο AEROWAVES ανάμεσα στα καλύτερα 20 έργα σύγχρονου χορού πανευρωπαϊκά για το 2023, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε σημαντικά θέατρα της Ευρώπης. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ πλαισιώνουν παράλληλες συμμετοχικές δράσεις σε συνεργασία με το Duncan Center και το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 30 Νοεμβρίουώρες 10:00 (πρωινή παράσταση για σχολεία) & 19:00 (για το ευρύ κοινό).
Birbdoy της Emma Martin (παραγωγή: Ιρλανδία)
Ηλικίες: 8+
Το Birdboy είναι ένας φόρος τιμής σε όλα τα «περίεργα» παιδιά που μένουν στο περιθώριο. Χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ενός πουλιού και τη νοητή του ελευθερία, το κομμάτι εντρυφεί στον χαοτικό και ολοζώντανο εσωτερικό κόσμο κάποιου που «δεν ταιριάζει». Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, συνδυάζοντας χορό, ήχο και αντικείμενα, το Birdboy μας ταξιδεύει σε ένα ξέφρενο και κάποιες φορές όμορφο τοπίο φόβου, απομόνωσης, φαντασίας και απελευθέρωσης, ερμηνευμένο από τον χορευτή Kévin Coquelard. Το Birdboy είναι το πρώτο έργο που δημιούργησε η Emma Martin τόσο για νεανικό όσο και για ενήλικο κοινό.
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00
W REST L ING της Αναστασίας Βαλσαμάκη (παραγωγή: Ελλάδα)
Ηλικίες: 13+
Η παράσταση ξεκινά με ένα παιχνίδι των λέξεων: W REST L ING. Μια κοφτή ανάσα ανάμεσα στην πάλη (wrestling) και την ανάπαυση (resting): διπλή σημασία, διαφορετικό νόημα. Στο παιχνίδι που στήνεται επί σκηνής για ένα σύνολο πέντε χορευτών, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη δανείζεται στοιχεία από το WWE (World Wrestling Entertainment), τη θεαματικότητα της πάλης, τους κανόνες εντυπωσιασμού, τις γρήγορες εναλλαγές ρυθμού, την επιθυμία για κυριαρχία. Εδώ βεβαίως δεν υπάρχει ρινγκ και ο αγώνας δεν έχει νικητές ή ηττημένους. Η επιτυχία βασίζεται στη χαρά του ομαδικού παιχνιδιού, στον κοινό βηματισμό και στον άψογο συγχρονισμό. Κάθε πιθανός συνδυασμός είναι αποδεκτός: μονάδα, ζεύγος, τριάδα, τετράδα και, φυσικά, πεντάδα. Όπως και στα σπορ, οι παραπάνω συνδυασμοί προτείνουν διαφορετικές δυναμικές, διαφορετικούς σχηματισμούς στον χώρο, διαφορετικές δεξιότητες στον συγχρονισμό και τελικά διαφορετικούς κανόνες. Εντάξει, κάποιες φορές οι κανόνες είναι για να τους καταρρίπτουμε! Όχι, όμως, χωρίς να θέσουμε νέους, χωρίς να διατηρούμε όλους τους παίκτες στον χορό! Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού.
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
On Wednesdays we wear pink του Αλέξανδρου Σταυρόπουλου (παραγωγή: Ελλάδα)
Ηλικίες: 15+
Οι θηλυκότητες του “On Wednesdays We Wear Pink” («Τις Τετάρτες φοράμε ροζ») κατοικούν σε ένα μονοχρωματικό περιβάλλον, παγιδευμένες σε μια ατέλειωτη διαδοχή από Τετάρτες. Σε έναν χώρο που θυμίζει παραμυθένιο, ονειρικό καταφύγιο και ταυτόχρονα χρυσό κλουβί, οι πέντε ερμηνεύτριες επιδίδονται σε μια σειρά από μεταμορφώσεις. Συνειδητοποιημένες φεμινίστριες, δυσερμήνευτες Barbie, πριγκίπισσες του Walt Disney, αμαζόνες που διεκδικούν την ικανοποίηση αλλά και την απαλλαγή από κάθε είδους δεσμά. Δοκιμάζουν τα όρια αυτών των –συχνά στερεοτυπικών– ταυτοτήτων και αναμειγνύουν τα ετερόκλητα συστατικά τους αναζητώντας την τέλεια σύνθεση: αυτή που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού.
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
OFFSPRING της Μαργαρίτας Τρίκκα (παραγωγή: Ελλάδα)
Hλικίες: 13+
Είναι η εφηβεία μια προβλεπόμενη και προδιαγεγραμμένη εξέγερση ή μια απρόβλεπτη ιεροτελεστία; Η ομάδα χορού Prolet OCD επιστρέφει με το χορογραφικό έργο “OFFSPRING” για εφηβικό κοινό με αφορμή δύο εμβληματικά έργα, το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ και την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι.
Πέντε νέα παιδιά αναζητούν την κινητική και σωματική τους ταυτότητα, ενώ βρίσκονται επί σκηνής αντιμέτωποι με μια Μαέστρο. Όσο εκείνη επιμένει να διευθύνει, να οργανώνει και να φροντίζει τόσο η παρέα των εφήβων συγκρούεται, ανακαλύπτει, δοκιμάζει, απορρίπτει, δημιουργώντας τελικά τη δική της ταυτότητα, μια δική της Ιεροτελεστία..
Από τους λαϊκούς χορούς μέχρι την techno και την punk, ο κινητικός κώδικας της παράστασης αγκαλιάζει έθιμα διαφόρων πολιτισμών για το πέρασμα στην ενηλικίωση. Μέσα από τη δημιουργία εικόνων που θυμίζουν ψηφιακά GIF, το έργο ρίχνει φως στον περίπλοκο και ταυτόχρονα εύθραυστο εφηβικό κόσμο, προσκαλώντας το κοινό να αναγνωρίσει δικά του προσωπικά βιώματα.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00 (πρωινή παράσταση για σχολεία)
“Toujours de 3/4 face!” της Loraine Dambermon (παραγωγή: Βέλγιο)
Ηλικίες: 12+
Η θέση «3/4 Face» είναι η απόλυτη αμυντική θέση: Μια στάση τόσο ακριβής που αναπόφευκτα προδίδει μια θέληση τελειομανίας και μια βαθιά επιθυμία ελέγχου. Η Loraine Dambermont κάνει δική της αυτή την αρχή και, μέσω ενός live tutorial, αποκαλύπτει τις καλύτερες μυστικές της ικανότητες αυτοάμυνας μέσα από ένα υπερενεργητικό σόλο διάρκειας 20 λεπτών που εκτελείται ως οδηγός επιβίωσης με νότες χιούμο,ρ πιέζοντας τα όρια ενός περιορισμένου σώματος ανάμεσα σε έναν μαραθώνιο υπερ-γρήγορων κινήσεων και την εξαιρετική ακρίβεια της δικής του μουσικότητας.
Hero της Πατρίσιας Απέργη (παραγωγή: Γερμανία)
Ηλικίες: 12+
Χρειαζόμαστε ακόμα ήρωες; Ποιοι είναι αυτοί; Τι σημασία έχουν στην καθημερινότητά μας; To Hero μιλάει για τους ανθρώπους που μετέτρεψαν την ήττα τους σε νίκη και αυτούς που έγιναν ήρωες χωρίς να το καταλάβουν. Δείχνει το θάρρος, την προσπάθεια, την επιμονή και τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις την πάλη. Το “Hero” απευθύνεται ιδιαίτερα σε εφήβους. H χορογράφος παρασύει το κοινό σε ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων και ρωτά τον κάθεναν μας για τον ήρωά του. Μια ισχυρή, ενεργητική, ενθαρρυντική και χιουμοριστική παραγωγή χορού.
Παράλληλες δράσεις
Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 12:30-14:00 | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Με αφορμή την ταινία “Dancing Queen”, παιδιά ηλικίας 11+ προσκαλούνται σε ένα εργαστήρι χορού hip hop από τον Χάρη Χατζηανδρέου, που θα επικεντρωθεί κυρίως στη μουσικότητα και τον ρυθμό. Τα παιδιά θα μάθουν να κινούν το σώμα τους με τον μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο που προσδίδει αυτό το ιδιαίτερο στυλ. Περισσότερες πληροφορίες στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30 | Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν
PLI του Viktor Cernicky (παραγωγή: Κροατία) | παράσταση εικονικής πραγματικότητας Ηλικίες: 10+
Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν
(Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 16232, Βύρωνας)
Το έργο εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) PLI συνδυάζει 22 καρέκλες συνεδρίων, έναν εμμονικό ρυθμό και έναν αφοσιωμένο άνθρωπο. Σε μια μικρή πλατφόρμα, ο Viktor Černický επιδίδεται αποφασιστικά σε μια αέναη κατασκευή, ανακατασκευή και αποδόμηση του σύμπαντος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευφυές και παιγνιώδες σόλο, μια σωματική μεταφορά για την ανθρώπινη δυναμική, την υπομονή και την προσπάθεια που μεταμορφώνει ακόμα και τα πλέον συνηθισμένα αντικείμενα σε απίστευτα κομμάτια αρχιτεκτονικής. Ένα έργο ως μια απρόβλεπτη και χιουμοριστική διαδικασία, όπου η στιβαρότητα αντικαθίσταται από τη χωρική απλότητα και τον υλικό μινιμαλισμό.
Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση θέσης: 6932158949 (Περιορισμένος αριθμός θέσεων)
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Διοργάνωση: Dan.c.ce Unitiva σε συνεργασία με το AEROWAVES
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φρόσω Τρούσα
Υπεύθυνη Προγραμματισμού: Βίκυ Μπαρμπόκα
Υπεύθυνος Παραγωγής: Δημήτρης Νασιάκος
Ημερομηνίες: 30 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου
Χώρος: Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, Στάση μετρό «Κεραμεικός»)
Ώρα παραστάσεων: Κοινού: 19:00, Σχολείων: 10:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 7€μ μειωμένο (για παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών, για ομάδες άνω των 8 ατόμων, φοιτητές, ανέργους)
Τηλεφωνικές κρατήσεις για κοινό και σχολεία: 6932158949 (ώρες: 10:00-17:00)
Το φεστιβάλ υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Δικτύου χορού «Aerowaves»