Τι αλλαγές μπορεί να φέρει η πρωθυπουργοποίηση του ακροδεξιού Βίλντερς.
Το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών θα μπορούσε να είναι ένας νέος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωσκεπτικιστικό ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) κέρδισε τις εκλογές και πήρε 37 έδρες, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αρκετές για να μπορέσει ο ηγέτης του, Geert Wilders, να ηγηθεί μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού.
Μία από τις υπογραφές του προτάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να ανησυχεί -τουλάχιστον επισήμως.
«Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα κράτη μέλη. Και αυτό από μόνο του, δε θέτει σε καμία περίπτωση αμφιβολία για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην ισχυρή συμμετοχή της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Ακόμη και αν ένα… Nexit είναι απίθανο να συμβεί, υπάρχουν τρεις κύριες πηγές ανησυχίας σε επίπεδο ΕΕ εάν ο Wilders πάρει την εξουσία, σύμφωνα με τον Ντορου Φραντεσκου, ιδρυτή του think tank EUmatrix: η σκληρή στάση για τη μετανάστευση, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και η άποψη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Η ολλανδική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αναστροφή στην Ουκρανία. Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες για την επίτευξη της συναίνεσης. Τρίτον, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε με τον Βίλντερς στην εξουσία πολύ πιο κρίσιμη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης αρκετά σύντομα. Ακόμη και με μια πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ολλανδία, είδαμε τους Ολλανδούς να είναι αρκετά επικριτικοί, πιέζοντας να μην αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Τώρα, με αυτή τη νέα κυβέρνηση, μπορεί να ισχύει ακόμη περισσότερο», σχολίασε.
Ωστόσο, το κόμμα του Βίλντερς χρειάζεται τουλάχιστον 76 βουλευτές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό πιθανότατα θα διαρκέσουν πολύ, δεδομένου ότι η τελευταία ολλανδική κυβέρνηση σχηματίστηκε μόλις 10 μήνες μετά τις εκλογές.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Ολλανδοί θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση πριν ή μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. Νομίζω ότι αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, ειδικά επειδή το ερώτημα είναι ποιος θα εκπροσωπήσει την Ολλανδία τον επόμενο Ιούνιο, Ιούλιο, όταν θα συσταθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι προτεραιότητες του νέου πολιτικού κύκλου στην Ευρώπη θα υπό διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το αποτέλεσμα στην Ολλανδία δεν είναι απαραίτητα σημάδι ενός ακροδεξιού ή ευρωσκεπτικιστικού κύματος στην Ευρώπη, όπου κάθε εθνικό αποτέλεσμα εξαρτάται περισσότερο από τον εσωτερικό πολιτικό κύκλο.