«Η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για τη Σένγκεν», δηλώνει ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός

Μιλώντας αποκλειστικά στο Euronews από το Στρασβούργο όπου βρέθηκε για να μιλήσει για το ευρωπαϊκό όραμά του, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι νιώθει όμηρος μιας ευρωπαϊκής συζήτησης.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε στο Euronews ότι αισθάνεται ότι η χώρα του είναι όμηρος μιας συζήτησης για τη διεύρυνση του Σένγκεν. Ο Ντένκοφ είχε μια ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για το όραμά του για την Ευρώπη. Μιλώντας στον δημοσιογράφο μας είπε ότι η Βουλγαρία πληρούσε όλα τα κριτήρια της ΕΕ για να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν.

«Όταν συνάντησα τον καγκελάριο Νέχαμερ στην Αυστρία, ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αυτή καθαυτή σήμερα. Το πρόβλημά του είναι πώς λειτουργεί ο χώρος Σένγκεν γενικά. Έτσι, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια συζήτηση μεταξύ της Αυστρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προτιμούσα παρά μεταξύ της Βουλγαρικής Αυστρίας. Φυσικά είμαστε τα θύματα αυτής της κατάστασης. Εμείς όπως είπα σήμερα, νιώθω λίγο όμηρος αυτής της κατάστασης. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη τον Δεκέμβριο», είπε.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την κριτική από την Ουγγαρία και τη Σερβία μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Βουλγαρίας να φορολογήσει τις μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός τους. Και οι δύο αποδέκτες του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, η Ουγγαρία και η Σερβία φοβούνται ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές των καυσίμων. Αλλά ο πρωθυπουργός είπε ότι ο νόμος δεν απευθύνεται σε αυτούς.

«Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται αυτός ο φόρος δεν θέτει απαιτήσεις για πληρωμές από τις χώρες υποδοχής, όπως η Ουγγαρία ή άλλες χώρες. Ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρώνεται από την Gazprom. Και είχα συζητήσεις με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, με τον Σέρβο πρωθυπουργό, και τους είπα, αυτό δεν είναι εναντίον των πολιτών σας. Δεν θέλουμε να τους πληγώσουμε με κανέναν τρόπο. Αυτό που θέλουμε είναι να πάρουμε μέρος του κέρδους της ρωσικής πολεμικής μηχανής επειδή τροφοδοτείται από την Gazprom κυριολεκτικά με κάποιο τρόπο», εξήγησε.

Η Βουλγαρία μπλόκαρε νωρίτερα τις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ λόγω ανησυχιών για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Μια συμφωνία για ξεκλείδωμα επιτεύχθηκε για το θέμα πέρυσι και η Σόφια δεν έχει περαιτέρω απαιτήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία.

«Όχι, δεν έχουμε άλλες απαιτήσεις. Υπάρχει μια πολύ σαφής απόφαση από το τελευταίο έτος, το 2022. Είναι μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πραγματικότητα. Επομένως, αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων μαζί τους, όχι με τη Βουλγαρία σήμερα. Και δεν έχουμε άλλες απαιτήσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι αυτή η συμφωνία να εκπληρωθεί από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας όπως αναμένεται», υπογράμμμισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκκρεμότητες δεν έχουν τελειώσει.

Η διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων ήταν προς το συμφέρον της Βουλγαρίας πολιτικά και οικονομικά, αλλά οι νέες χώρες πρέπει να είναι αληθινά μέλη της ένωσης, μόλις προσχωρήσουν, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.