100 ΧΡΟΝΙΑ ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ & ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΧΕΝ είναι μία Παγκόσμια, Γυναικεία, Εθελοντική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου και έδρα τη Γενεύη. Ιδρύθηκε το 1884 και είναι από τις παλαιότερες διεθνείς, γυναικείες οργανώσεις. Με μέλη και υποστηρικτές περισσότερες από 20 εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών, μιλάει 120 γλώσσες και διαλέκτους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20.000 κοινότητες.
Ο πλήρης τίτλος της Οργάνωσης είναι Χριστιανική Ένωση Νεανίδων (Χ.Ε.Ν.) και προκύπτει από την ακριβή απόδοση του αγγλικού Young Women’s Christian Association (Y.W.C.A.), όπως είναι γνωστή η ΧΕΝ παγκόσμια.
Ακούγοντας κάποιος τον τίτλο και ειδικότερα τη λέξη ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ το μυαλό του απευθείας πάει στο ότι η ΧΕΝ είναι μια θρησκευτική οργάνωση. Λάθος. Θεμέλιο της ΧΕΝ αποτελούν οι Χριστιανικές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και του σεβασμού,. Η ΧΕΝ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις γυναίκες, πέρα από κάθε θρησκευτική, εθνική, κοινωνική και φυλετική διάκριση, που αποδέχονται αυτές τις πανανθρώπινες αξίες, να αποτελέσουν κομμάτι της ζωής και της δράσης της για τη δημιουργία ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου για όλους.
Η ΧΕΝ λοιπόν δεν είναι θρησκευτική οργάνωση, είναι αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη και πλήρως ανεξάρτητη από κάθε άλλο οργανισμό ή φορέα.
Κάθε μέλος της ΧΕΝ αποδέχεται το κοινό όραμα, τις κοινές αξίες και αρχές της Οργάνωσης. Έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ενωτικά σε μια παγκόσμια κοινότητα γυναικών που εργάζονται με συνέπεια και δέσμευση για τη δημιουργία ενός ειρηνικού και δίκαιου κόσμου για όλους.
Μέλη της ΧΕΝ μπορούν να είναι γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες αποδέχονται τις αρχές, τις αξίες και το όραμά της. Όμως αποτελεί καταστατική δέσμευση της ΧΕΝ από την σύστασή της έως τώρα ότι η ανάπτυξη της νέας γυναίκας και η ενδυνάμωσή της να αναγνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά της και να στέκεται αλληλέγγυα με γυναίκες σε όλο τον κόσμο, θα είναι το κυριότερο μέλημά της και η αποστολή της.
Η ΧΕΝ στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1923, από γυναίκες – μέλη της ΧΕΝ της Σμύρνης, οι οποίες το 1922 κατέφυγαν μαζί με ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες της Μικράς Ασίας σε μια Ελλάδα κατεστραμμένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αδύναμη και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους. Μέσα στην απελπισία και τον πόνο για τον ξεριζωμό, αυτές οι δέκα γυναίκες σκέφτηκαν να συστήσουν στην Αθήνα μια ΧΕΝ για να μπορούν να συναντιούνται και να παίρνουν θάρρος και παρηγοριά η μια από την άλλη. Γνωρίζοντας καλά την Οργάνωση και τις δυνατότητές της ήξεραν ότι θα ήταν το στήριγμά τους στον αγώνα τους για επιβίωση και στη νέα πατρίδα.
Χάρη στην πίστη, στο θάρρος και στην επιμονή τους το Νοέμβριο του 1923 δημοσιεύτηκε το πρώτο Καταστατικό της ΧΕΝ στην Ελλάδα και δημιούργησαν προγράμματα και υπηρεσίες από γυναίκες για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια.
Στόχευαν στην πνευματική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη της γυναίκας με προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας σε εποχές που η γυναίκα και ιδιαίτερα η νέα γυναίκα, εξαιτίας του φύλου της, στερούνταν ευκαιριών.
Οι εθελόντριες και τα επαγγελματικά στελέχη της ΧΕΝ συνεργάζονται με πίστη στην αξία και τα δικαιώματα των γυναικών. Φροντίζουν, ώστε οι επόμενες γενιές στελεχών να έχουν τους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους) για να συνεχίσουν το έργο της οργάνωσης προς όφελος όλων των γυναικών.
Στη μακρόχρονη ιστορία της στην Ελλάδα η Οργάνωση υποστήριξε και προώθησε, το δικαίωμα όλων των γυναικών στην εκπαίδευση, δημιουργώντας η ίδια ευκαιρίες τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την επιμόρφωση και την κατάρτιση.
1923 – 1938
Με στόχο την ισότιμη επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των γυναικών και κυριότερα των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής αναπτύχθηκαν, πρωτοπόρα για την εποχή, προγράμματα κατάρτισης για πωλήτριες, ράπτριες και δακτυλογράφους.
Το 1938 η ΧΕΝ, όπως και πολλές άλλες Οργανώσεις, καταργήθηκε από τη δικτατορία Μεταξά και η περιουσία της δημεύτηκε από το καθεστώς. Η ΧΕΝ Αθηνών ξεκίνησε πάλι από την αρχή μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου χωρίς στελέχη, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, αλλά με πολύ πίστη.
1946 – 1949
Η ΧΕΝ ίδρυσε Σχολή Στελεχών που σύντομα εξελίχθηκε σε μία από τις πρώτες Σχολές Στελεχών Κοινωνικής Εργασίας στη χώρα. Πρωτοστάτησε με αυτόν τον τρόπο στην κατοχύρωση ενός νέου επαγγέλματος για την εποχή, αυτό της Κοινωνικής Λειτουργού.
Την περίοδο των μεγάλων μετακινήσεων του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα, 1950 -1959 ,στο νεόδμητο τότε κτήριο της ΧΕΝ (Αμερικής 11) αναπτύχθηκε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης που παρείχε στις γυναίκες τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας τους ζωής.
Την περίοδο 1960-1969 Ιδρύθηκε η πρώτη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας στη χώρα και εισάγεται ως νέο επάγγελμα αυτό της Βιβλιοθηκονόμου.
Την ίδια περίοδο η ΧΕΝ συνεργάζεται με:
• τον Ελληνικό Οργανισμό Χειροτεχνίας και το Υπουργείο Γεωργίας σε προγράμματα στήριξης και επιμόρφωσης της αγρότισσας
• τις μεταναστευτικές υπηρεσίες σε προγράμματα προετοιμασίας για Ελληνίδες μετανάστριες σε υπερπόντιες χώρες (εκμάθηση γλώσσας – πληροφορίες για τις χώρες προορισμού κλπ.)
1970 – 1979
Αναπτύχθηκε πολύπλευρο πρόγραμμα «Διά βίου Επιμόρφωσης Ενηλίκων» με έμφαση σε θέματα Αυτογνωσίας, Ισοτιμίας των Φύλων, Οικογένειας, Πολιτισμού και Ιστορίας της Τέχνης.
1980 – 1989
Το 1985 εκσυγχρόνισε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις μεθόδους της με:
• την εισαγωγή νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, όπως η “εξ αποστάσεως μάθηση”,
• τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γυναίκας- IRIS για την απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με την ένταξη και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας
Από το 1970 έως και σήμερα:
η ΧΕΝ Ελλάδος δημιουργεί συμβουλευτικούς φακέλους υλοποίησης προγραμμάτων και εκπαίδευσης των εθελοντριών της. Εκπαιδεύει με ιδίους πόρους τις εθελόντριες της (όσες ασκούν διοίκηση και όσες υλοποιούν προγράμματα) στη ΧΕΝ Ελλάδος και στα Τοπικά Κέντρα της ώστε κι εκείνες με τη σειρά τους να υλοποιούν άρτια και εποικοδομητικά προγράμματα υπηρεσιών και επιμόρφωσης καθώς και δράσεις συνηγορίας για όλες τις γυναίκες της τοπικής τους κοινωνίας όπως:
• Ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα προετοιμασίας για Βοηθούς Μητέρων και Βοηθούς Ηλικιωμένων
• Ετήσιους επιμορφωτικούς κύκλους για την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη μεταναστριών & προσφύγων «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός».
• Προγράμματα καινοτομίας, περιβάλλοντος και τεχνολογίας για τις γυναίκες και την νεότητα.
• Εκπαιδεύσεις στην χρηστή Διοίκηση, την Ηγεσία και την θετική οργανωσιακή κουλτούρα.
• Προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης στον τομέα της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας των γυναικών και της νεότητας.
• Επιμορφωτικά προγράμματα γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γυναικών και των παιδιών.
• Προγράμματα εκπαίδευσης διαφόρων δεξιοτήτων, ξένων γλωσσών, ομάδων βιβλίων πολιτισμού και πολυπολιτισμού.
• Προγράμματα συνηγορίας για τη γυναίκα και την ισότιμη συμμετοχή της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής της δράσης, την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Από το 2013 έως και σήμερα:
Η ΧΕΝ Ελλάδος συνεχίζοντας την μακρά παράδοσή της στην παροχή υπηρεσιών ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγασης για φοιτήτριες, ξεκίνησε την υλοποίηση Στεγαστικού Προγράμματος για την φιλοξενία φοιτητριών που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, υποστηρίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά την ελεύθερη πρόσβασή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ιστορικό κτίριο της ΧΕΝ στην Ηλιούπολη “Αθηνά”, μετά την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισής του.
Στα 100 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στην Ελλάδα και 70 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στη Ζάκυνθο, χιλιάδες γυναίκες προσέφεραν εθελοντικά το χρόνο, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους.
Ο Εθελοντισμός είναι βασική συστατική Αρχή της Οργάνωσης καθώς η ΧΕΝ συγκροτείται, διοικείται και εκπροσωπείται από εθελόντριες. Για τη ΧΕΝ ο εθελοντισμός αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης, είναι ένδειξη κοινωνικής ωρίμανσης και κυριότερα είναι μια πράξη πολιτισμού αν ως πολιτισμό νοούμε την αλληλεγγύη, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια. Αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου η Γυναίκα μπορεί να ενημερωθεί και να ενημερώσει, να ενδυναμωθεί και να ενδυναμώσει, να επικοινωνήσει και να επιδιώξει, να διοικήσει και να ηγηθεί. Γι’ αυτό στη ΧΕΝ η κάθε Εθελόντρια μπορεί να έχει ενεργό και πολυεπίπεδη συμμετοχή, καθώς, ήδη από την ένταξή της, καλείται να σκεφτεί, να σχεδιάσει, να απευθύνει και να υλοποιήσει δράσεις και προγράμματα πάνω στις θεματικές που την ενδιαφέρουν.
Γίνε εθελόντρια στις Δράσεις μαςγια τη Γυναίκα και το Παιδί την Ειρήνη, την Ισότητα και ένα Βιώσιμο Περιβάλλον. Έχουμε ανάγκη την παρουσία σου, την ενεργή συμμετοχή σου και την εμπειρία /τεχνογνωσία σου, για να υλοποιήσουμε δράσεις μας.
Οι γυναίκες που έχουν κοινή κατεύθυνση και είναι μέλη μιας κοινότητας, μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους γρηγορότερα και ευκολότερα, επειδή «ταξιδεύουν» ωθώντας η μια την άλλη!
ΚΑΠΝΙΣΗ ΔΑΝΑΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΕΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
2023- 2024
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ : Μελέτη και επεξεργασία επιλεγμένων βιβλίων , με σκοπό τη διεύρυνση των γνώσεων, αλλά και την επικοινωνία.
ώρα 18:00 – 19:00. Υπεύθυνη κ. Σάσα Μαλαπέτσα, τηλ επικ: 6976687674
( στο χώρο λειτουργούν ήδη δύο ακόμη ομάδες βιβλίου με υπεύθυνες τις κ. Μιμίκα Μελίτα & Σόφι Σεμιτέκου )
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ( Η βαλίτσα της ζωής μου…. Από την αυτοδιερεύνηση στη προσωπική ανάπτυξη.), κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα, ώρα 19:00 – 20:00, υπεύθυνη κ. Μάργαρη Δήμητρα τηλ. Επικ. 6972831215
ΤΡΙΤΗ
ΜΠΙΡΙΜΠΑ, ώρα 17:00 -18:00, Υπεύθυνες
Κ.Νέγκα Τασία & Θεώνη Σταυρίδου, τηλ.επικοικ. 6972762217
Η Χώρα της Ζακύνθου, μια βιώσιμη πόλη μέσα από τη γνωριμία μας με τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της’. Υπεύθυνη κ. Τότα Ακτύπη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου τηλ επικ: 6974487838 με sms ή στο email: totaktypimay@gmail.com
Το προγραμμα θα ξεκινήσει από το μήνα Δεκέμβρη.κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα, ώρα 18:00 – 19:00.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ , ώρα 19:00- 21:00, Υπεύθυνη κ. Λία Παπαδοπούλου, τηλ επικοιν: 6944285421
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΛΕΞΙΜΟ, Η τέχνη του πλεξίματος, θα διδαχθεί από την κ. Ρέα Σουρίκα,
ώρα 17:00 – 19:00 τηλ 6973824647
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΟΠΤΙΚΗ- ΡΑΠΤΙΚΗ κι ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ, ώρα 17:00-18:00, υπεύθυνη κ. Πομώνη Μαρία τηλ επικ: 6985976536
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ STRESS, ώρα 18:15 – 19:15 με υπεύθυνη τη κ. Χάιδω Σπίνου, τηλ. Επικ. 6977451969
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ( Ν ’αγαπάς και να χάνεις), ώρα 19:15- 20:15, μια φορά το μήνα με υπεύθυνη τη κ. Όλγα Κλωθάκη, τηλ. Επικοιν. 6932992425
ΣΑΒΒΑΤΟ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΓΡΑΦΉ ( JUST WRITE ) , κάθε 15 ημέρες, ώρα 11:00 με υπεύθυνη τη κ. Tais Zolotskovska.
Είναι ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής που θα γίνετε στην Αγγλική γλώσσα.
E-mail: tais.zolotkovska@gmail.com ( το πρόγραμμα αναβάλετε προσωρινά λόγω οικογενειακών προβλημάτων της υπεύθυνης ). Θα ενημερωθείτε εκ νέου για τη έναρξη του)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ομάδα περιβάλλοντος με υπεύθυνη τη κ. Πομώνη Ρουμβίνη, κάθε δεύτερο Σάββατο από τις 16:00 – 18:00 θα μας μάθει πως από τα άχρηστα απορρίμματα της κουζίνας φτιάχνουμε χρήσιμα, κομποστοποίηση
και θα κάνει περιηγήσεις τηλ επικοινωνίας: 6946944153
Υγεία -Γυναίκα & παιδί
Ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες σε βασικά θέματα που αφορούν όλους μας και ειδικότερα τη γυναίκα και το παιδί με σκοπό τη πρόληψη και φροντίδα για τη διατήρηση της υγείας.
Προτεραιότητες της ΧΕΝ Παγκοσμίως
1.Υγεία και ΗIV & AIDS
2. Παγκόσμια ειρήνη και Δικαιοσύνη
3. Βιώσιμη Ανάπτυξη
4. Ανθρώπινα Δικαιώματα Γυναικών και Κοριτσιών
5. Ανάπτυξη Γυναικείας Ηγεσίας
Κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων από ειδικούς επιστήμονες του κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και παραγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ζακύνθου και δ.τ. «Η Στοργή».
Εκδηλώσεις-Ελεύθερα Θέματα
Στελέχη της ΧΕΝ Ζακύνθου προγραμματίζουν εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις γνωριμίας με την τοπική επιχειρηματική πρωτοβουλία, εκκλησιασμούς και οργανωμένες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οργανώνονται με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις όπως εορτασμοί, διαλέξεις, ομιλίες, οι οποίες έχουν σχέση με τις προτεραιότητες της ΧΕΝ αλλά και τον εορτασμό των παγκοσμίων ημερών.
Η ΧΕΝ Ζακύνθου το Δεκέμβριο διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη αγορά και τον Απρίλιο Πασχαλινή αγορά τα έσοδα των οποίων πάνε αποκλειστικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Οι γυναίκες που έχουν κοινή κατεύθυνση και είναι μέλη μιας κοινότητας, μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους γρηγορότερα και ευκολότερα, επειδή «ταξιδεύουν» ωθώντας η μια την άλλη!
Τα προγράμματα ξεκίνησαν 1/11/2023, για πληροφορίες κι εγγραφές απευθυνθείτε στα τηλέφωνα των υπευθύνων προγραμμάτων ή
ΧΕΝ Ζακύνθου
Κ. Ξένου 8
Τηλ: 26950 42612 / 6985976536
Email: henzakynthou@yahoo.gr
ΚΑΛΗ ΧΕΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
The post Χ.Ε.Ν Ζακύνθου: 100 Χρόνια Χ.Ε.Ν Ελλάδος | 70 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στη Ζάκυνθο appeared first on ZANTETIMES.GR.