Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια προειδοποίησε την Τρίτη ότι η υποστήριξη προς τους αμάχους στη Γάζα πρέπει να ενισχυθεί “σε τεράστιο βαθμό”, προτρέποντας όλα τα μέρη να ανοίξουν άλλα σημεία εισόδου στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Αυτό που θέλω να ζητήσω είναι η ασφαλής και απεριόριστη πρόσβαση, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους στη Γάζα, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια», δήλωσε ο Janez Lenarčič στους δημοσιογράφους.
Τα σχόλιά του, τα οποία εκφωνήθηκαν από το αεροδρόμιο της Οστάνδης στο Βέλγιο, όπου ετοιμαζόταν να απογειωθεί ένα αεροπλάνο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το οποίο ήταν φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, έγιναν ένα μήνα μετά την καταστροφική τρομοκρατική επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.400 Ισραηλινών και την απαγωγή άλλων 200.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ έχει πολιορκήσει τον παλαιστινιακό θύλακα με περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια κατοίκους και έχει εξαπολύσει μια σφοδρή εκστρατεία βομβαρδισμών που έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 αμάχους[1], οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υπό την ηγεσία της Χαμάς.
Αυτό έχει επίσης οδηγήσει σε “μια δραματική, καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο Lenarčič. “Υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας”.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία εισόδου», είπε επίσης. «Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ασφαλής και απεριόριστη πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια».
«Αυτή είναι η διεθνής νομική υποχρέωση, και αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα του απαραίτητου αριθμού σημείων εισόδου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας».
45 τόνους φαρμάκων και διατροφής
Εν αναμονή μιας συμφωνίας για κάποιου είδους παύση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντόνισε την αποστολή άλλων 45 τόνων φαρμάκων και διατροφικών πακέτων.
Το φορτίο που μεταφέρθηκε με αιγυπτιακό αεροπλάνο, την Τρίτη, πηγαίνει από το αεροδρόμιο της Οστάνδης του Βελγίου στο al-Arish (Αίγυπτος), κοντά στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα στη Γάζα.
«Λαμβάνουμε λίστες με προϊόντα που απαιτούνται. Η ιδέα είναι πραγματικά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια συντονισμένη ροή προϊόντων στη Γάζα και να μην φράξουμε τις περιοχές εφοδιαστικής αλυσίδας με προϊόντα που δεν απαιτούνται ακόμη», λέει ο Πιερ Τριπόν, διευθυντής προγράμματος μεταφορών της Κομισιόν.
Αν και οι ποσότητες είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτού που χρειάζεται για τα 2,2 εκατομμύρια άτομα σε πολιορκία, επιτρέπονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη Γάζα.
Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση διατηρεί αυστηρή απαγόρευση των προμηθειών καυσίμων, γεγονός που επιδεινώνει την ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη.
«Τα καύσιμα χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριες, να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι αντλίες νερού και οι μονάδες αφαλάτωσης, να λειτουργήσουν αρτοποιεία. Και όχι λιγότερο σημαντικό, να επιτραπεί στους εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια να μετακινούνται και να παρέχουν τις προμήθειες σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Αυτή είναι λοιπόν η εικόνα που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση της πρόσβασης. Συνεχίζουμε να εντυπωσιάζουμε όλα τα μέρη για να εισαγάγουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το ονομάζουμε ανθρωπιστικά παράθυρα, παύση ή παύσεις», δήλωσε ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων.
Αυτή τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με τις ΗΠΑ να ζητούν «ανθρωπιστικές παύσεις» και πολλούς άλλους να απαιτούν «ανθρωπιστική εκεχειρία».
Μέχρι να συμβεί αυτό, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζουν επίσης την ανάγκη να ανοίξουν τα δύο συνοριακά περάσματα από την ισραηλινή πλευρά, επειδή μέχρι στιγμής δεν φτάνει βοήθεια στα βόρεια της Γάζας.
«Χρειάζονται πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στο νότο και με τον αποκλεισμό των καυσίμων αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση αν τα φορτηγά μπορούν να μετακινηθούν από το νότο προς το βορρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεμπόδιστη συνεχής ροή βοήθειας είναι η πιο κρίσιμη εδώ, γιατί δεν μιλάμε απλώς για το πέρασμα των συνόρων. Μιλάμε σε όλη τη Γάζα», εξήγησε ο Τζέιμι Λεσέρ, Επικεφαλής Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου – IFRC.
Η πτήση από την Οστάνδη και άλλη μια που αναχώρησε σήμερα από το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ανέβασαν σε 8 τον αριθμό των πτήσεων της Ανθρωπιστικής Αερογέφυρας της ΕΕ.
Κλείνει την πρώτη φάση και θα ξεκινήσει μια δεύτερη σε λίγες εβδομάδες, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Η αερογέφυρα θα λειτουργήσει “όσο χρειαστεί”
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι[2] απαιτούνται 1,2 δισ. δολάρια (1,1 δισ. ευρώ[3] ) για την παροχή των υφιστάμενων ανθρωπιστικών υπηρεσιών εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Ωστόσο, η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στη Λωρίδα με παγετώδεις ρυθμούς, καθώς μόλις πάνω από 570 φορτηγά έχουν περάσει στον θύλακα από τις 21 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με 500 που υπολογίζεται ότι το έκαναν καθημερινά πριν από την τελευταία κλιμάκωση.
Ως απάντηση στην κρίση, η ΕΕ τετραπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη σε 100 εκατ. ευρώ φέτος και εγκαινίασε μια αερογέφυρα για τη μεταφορά αναγκαίων προμηθειών στην Αίγυπτο, η οποία ελέγχει το μοναδικό ανοικτό χερσαίο συνοριακό πέρασμα προς τη Γάζα, τη Ράφα.
Το αεροπλάνο που αναχώρησε από την Οστάνδη την Τρίτη ήταν το όγδοο από την έναρξη της επιχείρησης της αερογέφυρας πριν από τρεις εβδομάδες και το τελευταίο του τρέχοντος προγράμματος. Ο Λέναρτσιτς δήλωσε ωστόσο ότι “θα συνεχίσουμε με αυτή την αερογέφυρα για όσο διάστημα χρειαστεί”.
Η πτήση μετέφερε 45 τόνους φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων.
Ο Pierre Tripont, υπεύθυνος διοικητικής μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στο Euronews ότι αποστέλλεται εγκρίνεται πρώτα από τις αιγυπτιακές και παλαιστινιακές εταιρείες Ερυθράς Ημισελήνου.
Η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος είναι η μόνη οργάνωση που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Κάιρο να διαχειρίζεται την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη χώρα για τη Γάζα, την οποία στη συνέχεια παραδίδει στην αντίστοιχη παλαιστινιακή στο πέρασμα της Ράφα.
“Λαμβάνουμε καταλόγους με τα προϊόντα που απαιτούνται, και ακόμη και όταν έχουμε αιτήματα, επειδή έρχονται και κράτη μέλη (της ΕΕ) και μας λένε “θα θέλαμε να δωρίσουμε αυτό ή εκείνο το είδος προϊόντος”, το κοινοποιούμε στην Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο και στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για να λάβουμε πρώτα την έγκρισή τους και την επικύρωση ότι τα προϊόντα αυτά είναι πράγματι απαραίτητα. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα στείλουμε”, δήλωσε ο Tripont.
“Η ιδέα είναι πραγματικά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια συντονισμένη ροή προϊόντων προς τη Γάζα και να μην φράξουμε τους χώρους εφοδιασμού με προϊόντα που δεν απαιτούνται ακόμη”, πρόσθεσε.
Οδυνηρή έλλειψη καυσίμων
Όμως ένα προϊόν που εξακολουθεί να μην φτάνει στη Γάζα είναι τα καύσιμα, τα οποία το Ισραήλ εμποδίζει λόγω φόβων ότι η Χαμάς θα τα χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτήσει νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας.
Ο Λέναρτσιτς ζήτησε να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός, προειδοποιώντας ότι “τα καύσιμα χρειάζονται επειγόντως” στη Λωρίδα της Γάζας για να τροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία, οι μονάδες αφαλάτωσης για νερό και τα αρτοποιεία.
Ο Τζέιμι Λεσέρ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στο Euronews ότι δύο από τα νοσοκομεία που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ τους βασίζονται στα καύσιμα για να λειτουργήσουν.
«Ακούμε για ασθενείς που πρέπει να αφαιρεθούν από σημαντικά συστήματα υποστήριξης της ζωής επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καύσιμα. Τώρα, η εθνική μας κοινωνία εργάζεται εξαιρετικά σκληρά για τη συντήρηση και τη χορήγηση μερίδων, αλλά στο τέλος της ημέρας, χωρίς απρόσκοπτη πρόσβαση, έχουμε μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε.
Ο εφοδιασμός του νοσοκομείου Al-Quds καθίσταται επίσης δύσκολος λόγω της θέσης του, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, το οποίο έχει γίνει στόχος του μεγαλύτερου μέρους της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ. Τα ανθρωπιστικά φορτηγά, είπε ο ΛεΣερ, “έχουν πρόσβαση κυρίως στο νότιο τμήμα” και το να φτάσουν στο βόρειο τμήμα είναι ” μια μεγάλη πρόκληση”.
«Τελικά, οι δρόμοι είναι μη λειτουργικοί. Υπάρχουν συνεχιζόμενες επιχειρήσεις», είπε.
Ένας θαλάσσιος διάδρομος που θα λειτουργούσε από την Κύπρο, το πλησιέστερο έδαφος της ΕΕ στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία και την Ελλάδα στα τέλη του περασμένου μήνα. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εκτελεστικό της όργανο[4] εξετάζει τη σκοπιμότητά του.
Ο Λέναρτσιτς σημείωσε ωστόσο ότι ενώ πράγματι “εξετάζουν με ενδιαφέρον” την ιδέα, “το πρόβλημα με τον θαλάσσιο διάδρομο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λειτουργικό λιμάνι στην ακτή της Γάζας”.
«Επομένως, αυτό θα πρέπει να διορθωθεί με κάποιο τρόπο».
References
- ^ σκοτώσει περισσότερους από 10.000 αμάχους (www.euronews.com)
- ^ ότι (www.ochaopt.org)
- ^ 1,2 δισ. δολάρια (1,1 δισ. ευρώ (www.ochaopt.org)
- ^ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εκτελεστικό της όργανο (www.euronews.com)