Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιπλέον ενίσχυση ζητεί ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι εκτιμά ότι οι συγκρούσεις με τους Ρώσους εξελίσσονται σε πόλεμο φθοράς, κάτι που μπορεί να δώσει την δυνατότητα στην Μόσχα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μία ημέρα μετά τις αναφορές του Κιέβου για ρωσικό καταιγισμό πυρών σε πάνω από 100 πόλεις και χωριά μέσα σε μόλις 24 ώρες, ο αρχηγός του των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ζητεί επιπλέον ενίσχυση. Τονίζει δε πως οι συγκρούσεις με τους Ρώσους εισβολείς εξελίσσονται σε πόλεμο φθοράς που ενδεχομένως ευνοεί τη Μόσχα, επιτρέποντάς της να ανασυγκροτήσει την στρατιωτική της δύναμη.

Σε άρθρο του στο Economist, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι υπογραμμίζει πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται ενίσχυση με προηγμένα συστήματα ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτήν τη νέα φάση του πολέμου, ο οποίος συνεχίζεται για 21ο μήνα.

«Ο βασικός εξοπλισμός, όπως πύραυλοι και οβίδες, παραμένει αναγκαίος. Αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες και τεχνολογίες, ώστε να ξεφύγουν από έναν τέτοιο πόλεμο. Η πιο σημαντική είναι η αεροπορική δύναμη», δηλώνει.

Πέντε μήνες από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι επιτυχίες απέναντι στις καλά οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις είναι περιορισμένες και η έλευση του χειμώνα αναμένεται να επιβραδύνει την εκστρατεία του Κιέβου για την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών. Παράλληλα το Κίεβο φοβάται πως η Μόσχα θα εξαπολύσει νέο μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία βομβάρδισε πάνω από 100 τοποθεσίες μέσα σε μία ημέρα, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο αριθμό σε μία μόνο επίθεση από την αρχή του 2023.

Αφότου εξαπέλυσαν την επίθεσή τους το Φεβρουάριο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν εκατομμύρια οβίδες πυροβολικού στις πόλεις και τα χωριά της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στις γραμμές του μετώπου, μετατρέποντας κάποια απ’ αυτά σε ερείπια στην ανατολική Ουκρανία.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ο εχθρός βομβάρδισε 118 τοποθεσίες σε δέκα περιφέρειες», ανέφερε σε μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό πόλεων και χωριών που έχουν δεχθεί επίθεση από την αρχή της χρονιάς».

H Μόσχα πάντως επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χρησιμοποιούν πυραυλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας και στοχεύουν μόνο στρατιωτικές υποδομές.

Εξάλλου, ρωσική επίθεση σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Κρεμεντσούκ (κεντρική Ουκρανία), η οποία δεν προκάλεσε θύματα, απαίτησε την επέμβαση περισσότερων από 100 πυροσβεστών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ακολούθησε, σύμφωνα με τον Κλιμένκο.

Από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολική Ουκρανία) και άλλος ένας στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια Ουκρανία), ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως κατέρριψε 18 από τα 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέρριψε δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τις περιφέρειες του Μπριάνσκ και του Κουρσκ, οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία. Μία ημέρα μετά, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας, το κρατικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι συστοιχίες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης πέντε ουκρανικά drones πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας και ένα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν διευκρινίζεται αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε σαφές μήνυμα μέσω της πλατφόρμας Χ, υπενθυμίζοντας στην Ρωσία πως οι εν εξελίξει κρίσεις σε άλλα μέρη του κόσμου δεν θα αποπροσανατολίσουν την Ευρώπη από την στήριξη προς την Ουκρανία για όσο αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η Ρωσία περνά σε μια νέα επιχειρησιακή φάση που περιλαμβάνει στατικές και φθοροποιές μάχες. Προειδοποιούν δε ότι, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ουκρανίας θα μπουν ξανά στο ρωσικό στόχαστρο.

Νότια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ εξοπλίζει τη Μόσχα

Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία και, σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τεχνικές συμβουλές για τους δορυφόρους της, υποστήριξε εν τω μεταξύ την Πέμπτη βουλευτής της Νότιας Κορέας, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ.

Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα, δύο ιστορικοί σύμμαχοι, υπόκεινται σε μια σειρά διεθνών κυρώσεων, η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία και η Βόρεια Κορέα για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική Άπω Ανατολή και η Ουάσινγκτον δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε αρχίσει να προμηθεύει όπλα στη Μόσχα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας ανέφερε στους βουλευτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δέκα μεταφορές όπλων στη Ρωσία από τον Αύγουστο. «Η NIS έμαθε ότι έχουν μεταφερθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού», δήλωσε ο βουλευτής Γιου Σανγκ-μπουμ στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Σύμφωνα με αναλύσεις, αυτά θα πρέπει να επαρκούν για περίπου δύο μήνες πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο κ. Γιου.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να έχει λάβει τεχνικές συμβουλές από τη Μόσχα για τα σχέδιά της να εκτοξεύσει έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, είπε.

Η Βόρεια Κορέα απέτυχε πρόσφατα δύο φορές να θέσει σε τροχιά έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. Μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια τον Αύγουστο, ανακοίνωσε μια τρίτη εκτόξευση τον Οκτώβριο, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με τον βουλευτή, «αν και η ημερομηνία εκτόξευσης του Οκτωβρίου έχει αναβληθεί, οι τελικές προετοιμασίες, όπως οι επιθεωρήσεις του κινητήρα και της βάσης εκτόξευσης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου και οι πιθανότητες να πετύχει η τρίτη προσπάθεια είναι μεγάλες, μετέδωσε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε παραδώσει «περισσότερα από χίλια εμπορευματοκιβώτια» στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδίκασαν έντονα» την προμήθεια όπλων στη Μόσχα, λέγοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη πραγματοποιήσει «αρκετές» παραδόσεις.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία και των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν δήλωσε ότι οι διμερείς δεσμοί με τη Μόσχα είναι η «υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Πιονγκγιάνγκ».

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για παραδόσεις όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες αναφορές, όλες τους, κατά κανόνα, αβάσιμες. Η Βόρεια Κορέα είναι ο γείτονάς μας. Αναπτύσσουμε και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.