EFSYN.GR: Στο μικροσκόπιο του τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ναυαγίου

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ζήτησε –μάλλον απαίτησε– από τη νέα υπ. Τουρισμού να υπάρξει έλεγχος των διοικητικών πράξεων της βραχύβιας Επιτροπής Ναυαγίου.

Στις 25.10.2023 συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης». «Επικοινωνιακό» χαρακτήρισε τον τίτλο αυτό η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Καλλιόπη Βέττα, αφού, όπως είπε, «λίγες μόνο από αυτές τις διατάξεις θα μπορούσαν έμμεσα και σε πολύ περιορισμένο βαθμό να συμβάλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «διορθωτική ρύθμιση, η οποία δεν συνιστά απουσία σχεδιασμού, αλλά, αντίθετα, πολιτική ευρύνοια». Δηλαδή τι; Ήταν μικρόνοες ο Χάρης Θεοχάρης και ο Βασίλης Κικίλιας, οι προηγούμενοι «άριστοι» υπουργοί; Τα ύστερα του κόσμου!

Μία, λοιπόν, από τις διατάξεις του ψηφισμένου πια νομοσχεδίου ήταν, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η κατάργηση της Επιτροπής Ναυαγίου.

«Η καμήλα είναι ένα άλογο που έφτιαξε επιτροπή» είχε πει ο σερ Άλεκ Ισηγόνης, ο σχεδιαστής του θρυλικού Mini, και μάλλον είχε δίκιο. Για την Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, λοιπόν, έχει χυθεί πολύ μελάνι (ψηφιακό και μη), όχι όμως για τα έργα της.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είπε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 25.10.2023: «Τον Δεκέμβριο του 2021 ερχόσασταν με μια νυχτερινή τροπολογία να δημιουργήσετε μια επιτροπή εκτροπής, η οποία είχε τη δυνατότητα να μοιράζει αφειδώς λεφτά για μελέτες. Θέλω να ενημερώσετε την Ολομέλεια για το τι μελέτες έχει αναθέσει αυτή η επιτροπή. Πρέπει να υπάρξει μια διαφάνεια, γιατί αυτή η επιτροπή είχε τη δυνατότητα να κάνει διάφορες πράξεις διοίκησης και διαχείρισης και του αιγιαλού, αλλά και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως χρηματοδότηση μελετών. Ξαναήρθατε στη Βουλή για το ίδιο θέμα όσον αφορά το περιεχόμενο των συμβάσεων. Αναρωτιέμαι: Κάνατε την Επιτροπή για δύο χρόνια για να ρυθμίσετε κάποιες συμβάσεις και να την καταργήσετε; Αυτό είναι ακόμα πιο επιλήψιμο. Εμείς μία σύμβαση μελέτης έχουμε βρει. Θέλουμε να μας πείτε αν έχετε βρει εσείς άλλη, αλλιώς θα κάνουμε εμείς κοινοβουλευτικό έλεγχο και με τον τομέα Διαφάνειας θα προχωρήσουμε και σε άλλες αποκαλύψεις». Και κατέληξε με μια «εκκωφαντική» σύνοψη του τι ήταν αυτή η επιτροπή: «Σκάνδαλο, παιχνίδια υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ., εναλλασσόμενες πολιτικές, κυλιόμενες πόρτες, συμβάσεις και κατάργηση από την κυρία Κεφαλογιάννη».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ήταν σαφής: «Πρόκειται για μια περιοχή Natura, χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική ζώνη, με κηρυγμένα αναδασωτέα κάποια τμήματά της και θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε ως τέτοια».

♦ Ο Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξαναέθεσε τα εξής αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα: «1. Πού και με ποιες αναθέσεις δαπανήθηκαν 2,7 εκατ. ευρώ για συντήρηση και καθαρισμό του Ναυαγίου; 2. Ποια τα παραδοτέα των εργασιών και με ποιες υπογραφές; 3. Υπήρχαν και άλλες δαπάνες όσο υφίστατο η επιτροπή; 4. Πότε θα μας δοθούν οι ενυπόγραφες αποφάσεις των συνεδριάσεων της επιτροπής, των μελετών που υποτίθεται ότι εκπόνησαν και των δαπανών συνολικά και κυρίως των πρώτων έξι συνεδριάσεων που ουδέποτε προσκομίστηκαν;»

Πού πάει η σωτηρία του «Ναυαγίου», όταν φεύγει;
Να το ξεκαθαρίσουμε: τη σωτηρία του Ναυαγίου την έχει πάρει πάνω του ο νεοδημοκράτης βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, όπως δηλώνει ο ίδιος όπου βρεθεί και όπου σταθεί, π.χ.: «Θυμάστε άλλη φορά, πριν από μένα, το 2019, να έχει γίνει τόση μεγάλη κινητικότητα για το Ναυάγιο; Να προσπαθώ στη Βουλή να γίνει η Α.Ε., η Α.Ε. να μη γίνει, να γίνει η επιτροπή, να πηγαίνω ξανά και ξανά ότι πρέπει να το προστατέψουμε το Ναυάγιο, ότι πρέπει να δώσουμε ασφάλεια στην περιοχή» (Ionian TV, 25.04.2023). Αλλά ας δούμε κάποιες ακόμα δηλώσεις του:

◆ Βουλή, 20.12.2021: «Μετά από 40 χρόνια προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στο Ναυάγιο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργίες. Τι θέλετε να κάνουμε; Ο δήμος δεν το προχωράει. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνδέετε το Ναυάγιο με την αγοραπωλησία. Μην το ακουμπάτε το θέμα, γιατί η αγοραπωλησία έγινε το 2014 και διαχειριστήκατε εσείς την όλη κατάσταση επί 4,5 χρόνια». [Κύριε, κύριε, το 2014 κυβερνούσε ο Αντ. Σαμαράς, ενώ το 2016 ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ως υπουργός Οικονομικών, έκανε πρόσθετη παρέμβαση κατά της Pimana S.A., εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.]

◆ Βουλή, ξανά 20.12.2021: «Δεν είμαι τρελός να πηγαίνω κόντρα στη βούληση των Ζακυνθινών, νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο υλοποιούμε αυτό που ζητούσαν οι κάτοικοι, οι φορείς, οι επιχειρηματίες». [Φοβάμαι ότι, εκ του αποτελέσματος, όλοι οι παραπάνω θα θυμηθούν αυτό που λένε οι Άγγλοι: «Πρόσεχε τι εύχεσαι».]

◆ Στίγμα radio, 14.08.2022: «Από τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, το μεγαλύτερο ποσό της ανάθεσης, που είναι 1,8 εκατ. ευρώ, αφορά τη διάσωση του πλοίου “Παναγιώτης”. Ακολουθούμε το νομοθετικό πλαίσιο και θα κάνουμε το έργο με τη μορφή του κατεπείγοντος, για να διασώσουμε το πλοίο. Τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτώ. Υπάρχει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου μπορεί κανείς να ρωτήσει και να πάρει απαντήσεις για όλα. Όλα είναι στο φως». [Αυτά για το… εκτυφλωτικό φως να τα πείτε στους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΜέΡΑ25 που έχουν ζητήσει με τόσες επερωτήσεις τα Πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής και έχουν πάρει κάτι μπακαλόχαρτα.]

◆ Στίγμα radio, 10.04.2023: «Έχουμε φέρει έξι άτομα για να επανδρώσουν το λιμενικό φυλάκιο των Βολιμών, το οποίο όμως βρίσκεται σε έκταση που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Αυτό προέκυψε λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 παραχώρησε τεράστιες εκτάσεις. Τελικά βρήκαμε το αντάλλαγμα που θα δώσει το Υπουργείο Ναυτιλίας στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και έτσι το φυλάκιο θα λειτουργήσει και θα επανδρωθεί με λιμενικούς, οι οποίοι έχουν έρθει στη Ζάκυνθο εδώ και δύο μήνες, ενώ θα διαθέτουν και σκάφος». [Θαυματουργές οι απαγορευτικές πινακίδες που αξιώθηκε να βάλει η Περιφέρεια στην παραλία, κυρ βουλευτά μου. Δεν χρειάστηκε ούτε σκάφος, ούτε λιμενικοί, ούτε σεκιούριτι. Άμα ο άλλος είναι νοικοκύρης…]

◆ Ionian TV, 27.10.2023: «Από την αρχή είχα μιλήσει για τη διαχείριση του Ναυαγίου από την τοπική αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα από τον Δήμο της Ζακύνθου. Προχωρήσαμε σε αυτές τις επιτροπές από την κεντρική κυβέρνηση λόγω της απουσίας της τοπικής κοινωνίας. Κανείς 40 χρόνια δεν έκανε τίποτα για το Ναυάγιο. Δεν δούλεψε η επιτροπή στα επίπεδα που θα θέλαμε. Έκανε τη δουλειά της μέχρι ένα σημείο, είδαμε ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τις αναθέσεις από τον νόμο [Έλα, δεν το πιστεύω!] και από εκεί και πέρα σήμερα μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιες μελέτες οι οποίες έγιναν από την επιτροπή για την προστασία των επισκεπτών και θέλω να πιστεύω ότι με την πρόσφατα εκλεγμένη δημοτική αρχή θα μπορέσουμε επιτέλους να βρούμε λύση ως τοπική κοινωνία στην περιοχή. Η διαχείριση πρέπει να γίνει από τον δήμο. Ήμουν αντίθετος, αν θέλετε, και με την Α.Ε., όχι όσον αφορά το θέμα της διάσωσης, αλλά γιατί λέω το εξής: Δεν μπορεί να έχουμε το δεύτερο αξιοθέατο της χώρας και ο δήμος να είναι ο πιο φτωχός δήμος στην Ελλάδα».

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τις αντιφάσεις και τις κυβιστήσεις, μιλάνε από μόνες τους. Μόνο να, αυτή η επιλεκτική μνήμη του κ. Ακτύπη για τα «40 χρόνια που η περιοχή μένει ανεκμετάλλευτη» μου προκαλεί μια απορία: 40 χρόνια το 2019, 40 χρόνια το 2023; Θυμίζει λίγο το αστειάκι που λέμε για τα γενέθλια: «Πότε έφτασα 30, πότε έμεινα 30, ούτε που το κατάλαβα!» Όσο για τον πτωχό πλην τίμιο Δήμο Ζακύνθου, μήπως πρέπει να ψαχτούμε, ρε παιδιά, πού έχουν πάει τόσα λεφτά, τόσα χρόνια;

▶ Από όσα άκουσα αυτές τις μέρες –και, πιστέψτε με, ήταν πολλά– συμπέρανα τα εξής:

Α. Τα προηγούμενα 40 χρόνια κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ (υπάρχει ένα θεματάκι με την ηλικία του Τσίπρα, αλλά who cares?).

Β. Και τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάλι αντιπολίτευση ήταν η Ν.Δ.

Γ. Η Επιτροπή Ναυαγίου καταργήθηκε επειδή άλλαξε ο δήμαρχος Ζακυνθίων. Αλλιώς, ούτε ευρύνοια ούτε τίποτα!

ΥΓ.: Κύριε Ακτύπη, όταν ήσασταν πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Ζακυνθίων την τετραετία 2002-2006 και δήμαρχος Ζακυνθίων την τετραετία 2007-2010, το «Ναυάγιο» ήταν σε άλλο νομό –οπότε γιατί να το σώσετε;– ή σας εμπόδιζε το γεγονός ότι και τότε κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.efsyn.gr

The post EFSYN.GR: Στο μικροσκόπιο του τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ναυαγίου appeared first on ZANTETIMES.GR.