«Γολγοθάς» για κυοφορούσες, λεχώνες και νεογέννητα
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 50.000 έγγυες γυναίκες στην Γάζα. Πάνω από το 10% αυτών, περίπου 5.500, αναμένεται να έχουν γεννήσει ως το τέλος Νοεμβρίου ενώ η κατάσταση στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο δραματική εξαιτίας τις έλλειψης των απαραίτητων αγαθών (φαρμάκων, νερού και ηλεκτρισμού).
Τα νοσοκομεία έχουν γεμισει και έτσι οι συνθήκες διαβίωσης για τις λεχώνες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Χαρακτηριστικό παράδειγμ η Σαμπίνε, μια νεαρή παλαισίτνια που έγινε πριν λίγες ημέρες μητέρα. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες. Η ίδια αναφέρει:
«Γέννησα κατά την διάρκεια του πολέμου, υπό συνθήκες που μόνο ο Θεός μπορεί να γνωρίζει. Δεν υπάρχει νερό εδώ, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει καταφύγιο για το μωρό. Το μωρό μου γεννήθηκε επτά ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Μας λείπουν πάνες, γάλα, όλα τα απαραίτητα. Παλεύουμε πολύ για να τα καταφέρουμε. Τη νύχρα το μωρό κλαίει, ζητάει γάλα».
Η απόκτηση ιθαγένειας και ταυτότητας είναι μια άλλη πρόκληση για τους γονείς των νεογέννητων. Καθώς δεν μπορεί να εγγράψει τον γιο της στα δημοτολόγια εν καιρώ πολέμου, αφού είναι αδύνατον να αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα, η Σαμπίνε του έδωσε μόνο το όνομα Aμπντουλάχb – και αφήνει μαζί με άλλους γονείς νεογέννητων όλες τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες για το μέλλον.