Θεόδωρος Βισβάρδης: Το Πρώτο άγαλμα του Ζάκυνθου και η προσωποποίηση της Ζακύνθου (Βίντεο)

Το Πρώτο άγαλμα του Ζάκυνθου και η προσωποποίηση της Ζακύνθου

Στην Εικαστική έκθεση που πραγματοποίησε το ΙΒ΄ Πανιόνιο Συνέδριο στη Ζάκυνθο με αναφορές στη Ζάκυνθο του Χθές και του Σήμερα συμμετείχα με δυο γλυπτά, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό.

α) Ζάκυνθος ο Πρώτος Οικιστής και β) η προσωποποίηση της Ζακύνθου.

Α. Το Πρώτο άγαλμα του πρώτου οικιστή της Ζακύνθου «του Ζάκυνθου » το δημιούργησα εξ ολοκλήρου στο χέρι χωρίς πρόπλασμα το 2017 από πέτρα Βραχιώνα και είναι η πρώτη αποτύπωση του Ζάκυνθου σε γλυπτό άγαλμα.

Από μικρή ηλικία είχα εντυπωσιαστεί από τις εμβληματικές μορφές αυτού του τόπου ,αλλά με απασχολούσε ιδιαίτερα η ταυτότητα και οι αρχαίες ρίζες του τόπου που μεγάλωσα. Αυτό με ενέπνευσε να δημιουργήσω το πρώτο άγαλμα του Ζάκυνθου με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που συνδέουν των αρχαίο κόσμο με το σήμερα .

Ο Όμηρος αναφέρει ότι το νησί έλαβε το όνομά του από τον Ζάκυνθο, γιό του Βασιλιά της Τροίας Δάρδανο.

Ο Ζάκυνθος έφτασε στο νησί από την Αρκαδική πόλη Ψωφίδα και έδωσε το όνομά του στη νέα λαμπρή Πόλη την οποία και Ίδρυσε, δημιουργώντας μια περίφημη Ακρόπολη, εκείνη την εποχή, όπου οι άποικοι που τον ακολούθησαν την ονόμασαν «Ψωφίδα» για να θυμούνται την πατρίδα τους.

Οι απόγονοι του Ζάκυνθου δημιούργησαν έναν αξιοσημείωτο πολιτισμό και σταδιακά άρχισαν να ιδρύουν αποικίες στην Μεσόγειο, στην Ζακάνθα στην Ισπανία, στην πόλη Κυδωνιες στην Κρήτη και τη Φωκίδα στο Πυρηναίο.

Λίγο πριν το έτος 2017 άρχισα μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την συλλογή στοιχείων και μετά από πολλούς μήνες δουλειάς ολοκλήρωσα το γλυπτό.
Ο Ζάκυνθος απεικονίζεται καθήμενος πάνω σ έναν θρόνο φανερώνοντας το μεγαλείο της προσωπικότητάς του, αλλά και της βασιλικής του καταγωγής. Ο θρόνος φέρει σύμβολα της θεάς Αρτέμιδας η οποία λατρευόταν στη νήσο .Το δεξί χέρι του ανασηκώνει το ιμάτιο που φορά και ελαφρώς γερμένος στηρίζεται πάνω σε μια ασπίδα. Πάνω της υπάρχει ένας διάκοσμος που στο κέντρο απεικονίζεται η αρχαιά λύρα του Απόλλωνα . Η ασπίδα προοιωνίζει την Ίδρυση της Πόλης αλλά και την διαδοχή της λατρείας του Απόλλωνα από τους εποικήσαντες. Γι’ αυτόν ανώτερα όπλα είναι το Πνεύμα και η Ιδέα του Πολιτισμού, για το λόγο αυτό στηρίζεται συμβολικά πάνω στην ασπίδα, διότι δεν έρχεται με όπλα για να κατακτήσει έναν γεωγραφικό χώρο, αλλά ως Οικιστής ώστε να ιδρύσει και να μεταφέρει την γνώση του πολιτισμού και τον τεχνών σ έναν άλλο τόπο.

Το αριστερό χέρι ελαφρώς τεταμένο καθυποτάσσει το φίδι, συμβολίζοντας την εξημέρωση της άγριας φύσης. Ο Οικιστής έφτασε σε έναν άγριο τόπο που επικρατούσε η άγρια βλάστηση και τα φίδια και καθυποτάσσοντας τα άγρια στοιχεία της φύσης, δημιούργησε μια σπουδαία πόλη που έδωσε το όνομά του.

Ο Ζάκυνθος για να τον ακολουθήσουν οι άποικοι υπήρξε μια ηγετική προσωπικότητα και πνευματικά και στρατιωτικά πολύ ικανή και ως γιος ενός τόσο μεγάλου Βασιλιά ,ώστε να δημιουργήσει μια τόσο λαμπρή πόλη σ έναν τόσο ιδιαίτερο γεωγραφικά σημείο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Β. Το δεύτερο γλυπτό με τίτλο έργου : «Η Ζάκυνθος».

Το δημιούργησα το έτος 2020 εξ ολοκλήρου στο χέρι από πεντελικό μάρμαρο.

Στο γλυπτό αυτό η Ζάκυνθος προσωποποιείται ως μια γυναικεία Θεότητα που στην κεφαλή της φέρει την αρχαία ακρόπολη -Ψωφίδα- με τα τείχη, τα κτίριά της και τον κεντρικό λατρευτικό Ναό στην κορυφή της. Παρουσιάζεται ως ένα αρχαίο σπασμένο, πληγωμένο άγαλμα το οποίο αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και ακτινοβολεί, συμβολίζοντας το ένδοξο παρελθόν του πνεύματος και του κάλλους του Πολιτισμού της.

Αυτό αντιπαραβάλλεται με την σύγχρονη Ζάκυνθο που παρ όλη την καταστροφή και την μόλυνση του περιβάλλοντος που δέχεται, παραμένει μια πανέμορφη νήσος με απέραντο κάλλος που αντιστέκεται στην φθορά. Τα μαλλιά της μας θυμίζουν τα άγρια κύματα του Ιονίου που σμιλεύουν το βράχο και στην κορυφή αγκαλιάζουν την ακρόπολη, όπως περιβάλει η θάλασσα τη νήσο.

Θεόδωρος Βισβάρδης
Δικηγόρος

Δείτε το ρεπορτάζ του zantetimes.gr που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου στις 19.10.23 από την Εικαστική έκθεση που πραγματοποίησε το ΙΒ΄ Πανιόνιο Συνέδριο στη Ζάκυνθο με αναφορές στη Ζάκυνθο του Χθές και του Σήμερα:

The post Θεόδωρος Βισβάρδης: Το Πρώτο άγαλμα του Ζάκυνθου και η προσωποποίηση της Ζακύνθου (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.