Πιεζόμενη από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη μια σειρά μέτρων για την αποφυγή τυχόν ελλείψεων.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα ευρωπαϊκά φαρμακεία αντιμετωπίζουν και πάλι ελλείψεις φαρμάκων. Καθημερινά, οι φαρμακοποιοί στις Βρυξέλλες πρέπει να κινήσουν γη και ουρανό για να βρουν λύση για τους ασθενείς.
«Κάθε μέρα, πρέπει να κάνουμε έρευνα για να προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε τις θεραπείες των ασθενών. Προσπαθούμε επίσης να βρούμε εναλλακτικές λύσεις όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Προσπαθούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, αν μπορούμε, και πραγματικά, στις πιο περίπλοκες περιπτώσεις, πρέπει να πούμε “όχι”. Πρέπει να παραπέμπουμε πίσω στον γιατρό, ώστε να μπορεί να αλλάξει τη θεραπεία, αν είναι απαραίτητο», είπε ο Ντιντιέ Ρονσέν, φαρμακοποιός από τις Βρυξέλλες.
Πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των φαρμάκων και των προϊόντων υγείας της Γαλλίας κατέγραψε πάνω από 3.700 αναφορές για έλλειψη αποθεμάτων ή κινδύνους έλλειψης αποθεμάτων. Πιεζόμενη από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη μια σειρά μέτρων για την αποφυγή τυχόν ελλείψεων. Προτείνει την άμεση δρομολόγηση ενός εθελοντικού ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για τα φάρμακα.
«Για τον φετινό χειμώνα δημιουργούμε άμεσα έναν νέο εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει ελλείψεις να ζητήσει υποστήριξη από άλλα κράτη μέλη που μπορεί να είναι σε θέση να μοιραστούν τα φάρμακα εάν έχουν επαρκή αποθέματα», δήλωσε Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία.
Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να καταρτίσει έναν ενωσιακό κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων μέχρι το τέλος του έτους. Το έγγραφο αυτό θεωρείται σημαντικό από τις οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών.
«Θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, διότι θα πρέπει να περιλαμβάνει φάρμακα που καλύπτουν τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης κατά προτεραιότητα. Και θα διευκολύνει και στη συνέχεια οι αρχές θα μπορούν να επικεντρωθούν λίγο περισσότερο σε αυτά τα φάρμακα, να αναλύσουν την αλυσίδα εφοδιασμού, να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία, να εισαγάγουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων. Και επίσης η ιδέα είναι να υπάρξει λίγο περισσότερη συνεργασία και να ενισχυθεί η συνεργασία και αυτά τα κρίσιμα φάρμακα. Και όλα αυτά είναι μέτρα που εκτιμούμε θετικά», είπε η Ανχελα Σάντος, υπεύθυνη υγείας της BEUC (Bureau European des unions de consommateurs).
Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή προτείνει να διαφοροποιήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της μέσω διεθνών συμπράξεων με τρίτες χώρες. Τέλος, η Επιτροπή επιθυμεί να ενισχύσει τις παραγωγικές ικανότητες για την παρασκευή κρίσιμων φαρμάκων και δραστικών συστατικών. Ωστόσο, φροντίζει να μη μιλάει για την επαναβιομηχανοποίηση του τομέα στην ήπειρο.