Νέα μέτρα με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ψηφιοποίηση ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η αιολική ενέργεια είναι μια ευρωπαϊκή εφεύρεση και ένα ευρωπαϊκό success story, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η Ασία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα.
Η ΕΕ οφείλει να… ευχαριστήσει και τον εαυτό της γι’ αυτό, καθώς, για παράδειγμα, οι περίπλοκες επίσημες διαδικασίες εμποδίζουν πραγματικά την κατασκευή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα πρόταση για τον διπλασιασμό της παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2030. Και ένα από τα στοιχεία της οποίας είναι η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
«Θέλουμε να επιταχύνουμε τα έργα με την ευκολία των περιορισμών αδειοδότησης. Η ΕΕ έχει τετραπλάσια αιολική δυναμικότητα υπό αδειοδότηση από ό,τι υπό κατασκευή. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Θέλουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας να παρέχουμε κατάρτιση, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση και να βοηθήσουμε με τις βέλτιστες πρακτικές τα κράτη μέλη», είπε η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 42,5% και κατά προτίμηση να φθάσει το 45%. Για να επιτευχθεί αυτό, η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, από 204 GW το 2022 σε περισσότερα από 500 GW το 2030.
Και πρέπει επίσης να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Αυτό προϋποθέτει επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες που λειτουργούν με απεριόριστη κρατική στήριξη δεν θα στρεβλώνουν την αγορά. Αυτό αντιμετωπίζεται επίσης στην πρόταση.
«Αυτό το πακέτο για την αιολική ενέργεια δίνει μια καλή ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα εξάρτησης από την Κίνα, για παράδειγμα όταν πρόκειται για τις σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούμε στους μόνιμους μαγνήτες, όταν πρόκειται για τα υλικά από υαλονήματα που χρησιμοποιούμε στα πτερύγια των ανεμογεννητριών μας», εξήγησε ο Τζιλ Ντιξον, διευθύνων σύμβουλος της Wind Europe.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να αποφύγει μια παρόμοια κατάσταση όπως στα ηλιακά κανάλια, όπου η Κίνα κυριαρχεί σαφώς στην αγορά.