EFSYN.GR: Θεόδωρος Γαλιατσάτος | Να μη χαθεί άλλη μια πενταετία στα Ιόνια Νησιά!

Βρίσκεται στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2007. Διετέλεσε περιφερειάρχης την περίοδο 2014-2019 και τώρα είναι ξανά υποψήφιος με την παράταξη «ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά». Έχει δώσει δείγματα… σκληρής γραφής και ανυπακοής ακόμα και σε φίλιες κυβερνήσεις. Σήμερα μας παραθέτει τις ομολογουμένως πλούσιες ιδέες του για το μέλλον των Ιονίων Νησιών και μας εξηγεί ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών

– Πολιτεύεσθε σε μια περιφέρεια που ζει κατεξοχήν από τον τουρισμό. Υπάρχουν οι υποδομές για τον υπερ-τουρισμό που παρατηρείται ή ακολουθείται ένα στρεβλό μοντέλο τουριστικής βιομηχανίας που συνοδεύεται και από εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα;

Ο τουρισμός εξελίσσεται με ανεξέλεγκτο τρόπο σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τίθεται πια ζήτημα φέρουσας ικανότητας, το οποίο απασχολεί και τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και την εικόνα μας στο εξωτερικό.

Τα σοβαρά προβλήματα σε αποχέτευση, ύδρευση, βιολογικό καθαρισμό και οδικό δίκτυο δεν επιλύονται με ρυθμό αντίστοιχο με αυτόν της αύξησης των επισκεπτών. Π.χ., οι αδειοδοτήσεις των νέων ξενοδοχειακών μονάδων δεν πρέπει να δίνονται με βάση τη βεβαίωση των δήμων ότι τα λύματά τους παροχετεύονται στους δημοτικούς βιολογικούς καθαρισμούς, διότι αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει στην πράξη. Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να προβλέπει μια έκταση για δικό του βιολογικό καθαρισμό – υπάρχει χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, δεν μπορούμε να μένουμε θεατές στην υποβάθμιση της συμμετοχής του στην οικονομία. Αν εξαιρέσουμε την Κεφαλονιά, που διαθέτει μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, τα υπόλοιπα νησιά παράγουν μόνο… τουρισμό.

Χρειάζεται μια στρατηγικά σχεδιασμένη παρέμβαση ώστε οι νέοι άνθρωποι να δουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ως ευκαιρία και επένδυση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τη στήριξη της Περιφέρειας. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι για να επιδοτηθεί ένας αγρότης πρέπει να διαθέτει μίνιμουμ 41 στρέμματα, έκταση που στα δικά μας νησιά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το είχα εισηγηθεί ως περιφερειάρχης, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε δημιουργήσει την εταιρεία Αγροδιατροφική για συμβουλές σε αγρότες και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της κυβέρνησης για να προωθήσει την υποψηφιότητα της νυν περιφερειάρχη, Ρόδης Κράτσα. Η ίδια λέει ότι δεν παρέλαβε πολλά έργα από τη δική σας Αρχή, ενώ υπουργοί και βουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Αλήθεια, ποιο ήταν το έργο της τωρινής περιφερειακής αρχής;

Το «Δεν παρέλαβα τίποτα» είναι μια «καραμέλα» της κ. Κράτσα. Πρώτα από όλα, παρέλαβε 18 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο στην Κέρκυρα –ένα εύκολο έργο–για το οποίο είχαμε ετοιμάσει την κατανομή, αλλά τέσσερα χρόνια τώρα η απορροφητικότητα είναι μόλις στο 50%. Υπάρχουν έργα που αφήσαμε στην τωρινή περιφερειακή αρχή και τα μηδένισε, όπως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών στη Ζάκυνθο (8.800.000 ευρώ), το οποίο έπρεπε να δημοπρατηθεί. Όταν προέκυψε ένα πρόβλημα στη χερσαία ζώνη με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), εγκαταλείφθηκε το έργο από την κ. Κράτσα και θα αποχωρήσει και ο εργολάβος. Εμείς αντιμετωπίσαμε μεγαλύτερα προβλήματα, διότι διοικήσαμε επί Μνημονίων, αλλά καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είναι προς το συμφέρον της οικονομίας να περάσουν στην Περιφέρεια κάποια ακίνητα.

Υπάρχουν και άλλα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν, όπως: ο δρόμος Αλυκές – Ξύγκια στη Ζάκυνθο, που είχε ξεκινήσει επί θητείας μας, γιατί δεν κατάφεραν να βρουν 3,5 εκατ. ευρώ· το έργο (ΕΣΠΑ) της παράκαμψης στα Τρία Γεφύρια-Βρυώνη στην Κέρκυρα για το οποίο επί τέσσερα χρόνια δεν έγινε ούτε μία απαλλοτρίωση· το έργο στην Κρανιά της Κεφαλονιάς (10 εκατ. ευρώ- ΕΣΠΑ), για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα, και τόσα άλλα…

– Με αφορμή την αναφορά σας στο οδικό δίκτυο, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την περιβόητη συνδεσιμότητα των Ιονίων Νησιών, που την ακούμε τόσα χρόνια.

Είχαμε στο πρόγραμμά μας τον άξονα βορρά – νότου, από την Κέρκυρα μέχρι τη Ζάκυνθο. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος οδικός άξονας (χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις) και τα αντίστοιχα λιμάνια (μια πραγματική Ιονία οδός). Η σύνδεση των Ιονίων αποφασίστηκε το 2017 στο περιφερειακό συνέδριο και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής είχε συμφωνήσει να μπει επιδοτούμενο πλοίο της γραμμής που θα συνδέει τα νησιά. Από το 2018 υπάρχει αυτή η γραμμή, μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο όμως (Απρίλιος-Σεπτέμβριος), και την χρησιμοποιούν πολλοί τουρίστες. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους εφοπλιστές για να πετύχουμε να αναβαθμιστεί η γραμμή και να παίρνει και αυτοκίνητα το πλοίο. Όσο για τα υδροπλάνα, όταν ανέλαβε η κ. Κράτσα είχε μείνει ένα 10% της αδειοδότησης, όμως με διάφορους «περίεργους» χειρισμούς εκτοξεύτηκε το κόστος εγκατάστασης από 700.000, που είχαμε υπολογίσει εμείς, σε 3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει το έργο, αφού απαγόρευσε τη διαδικασία το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μίλησε για επιχείρηση διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μάλιστα, η κ. Κράτσα πρόσφατα δήλωσε πως «δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για τα υδροπλάνα στα Ιόνια Νησιά».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο https://www.efsyn.gr

The post EFSYN.GR: Θεόδωρος Γαλιατσάτος | Να μη χαθεί άλλη μια πενταετία στα Ιόνια Νησιά! appeared first on ZANTETIMES.GR.