Συμπαράσταση με αποδέκτη τον άνθρωπο, που ζητάει την ανακούφιση
Χωρίς ελέγχους ή διαχωρισμούς για όσους έχουν διαφορετική γνώμη και θέαση της ζωής από την δική μας
Ήπια διάθεση, χαλαρή σ’ όλη την αληθινά μεστή ροή της. Εκ φύσεως ανοιχτή. Ταπεινότητα, που αισθάνεσαι με την ήρεμη φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφωνικού διαλόγου. Πράο και νηφάλιο ύφος που κινείται σαφώς μακρά από περιαυτολογίες, δεν ξοδεύεται σε περιττά πράγματα ή παύει να λειτουργεί προσωπικά. Ειλικρίνεια και λακωνικότητα στις απόψεις, ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας π. Γεώργιου Αλτουβά (γενν. 1973), ενός νέου ανθρώπου, μέλους της εν Ελλάδι Συνόδου της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας, που πνευματικά ηγείται του θρησκευτικού συνόλου των Ρωμαιοκαθολικών πιστών στον χώρο των νησιών της θάλασσας του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους της Ηπείρου και Αποστολικού Τοποτηρητή του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης. Κάτι τέτοιο διακρίνουμε στους αξιόπιστους συνεργάτες του. Τους ιερείς και τα επιλεγμένα στελέχη από την ομάδα των λαϊκών που βοηθούν έμπρακτα στην υλοποίηση χρήσιμου έργου, ενός όπως κοινώς είχε εκφραστεί η γνώμη, κινήματος αλληλεγγύης και κατά γενική ομολογία, προσφοράς που αποδίδεται προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Η συνομιλία μας προγραμματίστηκε πρόσφατα, τον Αύγουστο, στην διάρκεια της ολιγοήμερης διαμονής του στην Ζάκυνθο, στο άμεσο περιθώριο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων, για την επάνοδο του ιερού Σκηνώματος του προστάτη του νησιού, Αγίου Διονυσίου.
Στην Κέρκυρα διοικητική έδρα της Αρχιεπισκοπής σημειώνει αρχικά, υφίσταται δύο ενορίες και τέσσερις ιερείς, μια στην Κεφαλονιά με έναν διορισμένο εφημέριο, μια στην Ζάκυνθο, τον άλλοτε καθεδρικό του Αγίου Μάρκου, κενή εφημερίου σήμερα, η οποία καλύπτεται μια φορά τον μήνα από εκτελών χρέη ιερέα που αποστέλλεται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό από την ενορία Αγίου Ανδρέα Πάτρας, της οδού Μαιζώνος. Μια ακόμη ενορία στην Πρέβεζα (ο εφημέριος που υπηρετεί έρχεται από την Κέρκυρα) και τέλος ένα παρεκκλήσιο στα Ιωάννινα. Όσον αφορά το νησί μας, υπάρχει προς το παρόν έλλειψη καθαρής εικόνας τουλάχιστον στα πληθυσμιακά. Ωστόσο ανεξαιρέτως όλων αυτών, κάθε Κυριακή συνηθίζεται να τελείται η ακολουθία του Λόγου, όπου εντεταλμένοι από τον Επίσκοπο λαϊκοί διαβάζουν χωρία από βιβλικά αναγνώσματα και χορηγούνται τα προηγιασμένα Δώρα. «Στόχος μου είναι η κάλυψη και η καλλιέργεια πιο σταθερής επαφής στο προσεχές διάστημα με εγκατάσταση όταν πλέον καταστεί εφικτό Εφημεριακού Κλήρου και στην Ζάκυνθο». Η συζήτηση στρέφεται, στην Αρχιερατική Χειροτονία του σε νέο Ποιμενάρχη των Ιονίων Νήσων, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών, αλλά και στην ανάληψη των καθηκόντων του, στο νησί των Φαιάκων, με την επίσημη Λειτουργία στον «Ντόμο», των Αγίων Ιακώβου Αποστόλου και Χριστοφόρου Μάρτυρα της Κέρκυρας, μια εβδομάδα αργότερα, τις 14 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, υπό τα μέτρα πίεσης, αυστηρού αποκλεισμού στις συναθροίσεις από τους κρατικούς θεσμούς εξαιτίας της υγειονομικής επισφάλειας, λόγω των δεινών που αναδύθηκαν εξαιτίας της ταχείας τότε εξάπλωσης κρουσμάτων του κόβιντ.
Γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα της δημόσιας υγείας επισκίασε όχι μόνον με την απόχη του εκκλησιάσματος από τις εκδηλώσεις της ενθρόνισης αλλά και την ομαλή μετάβαση από τον προκάτοχό του, πρώην Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη Σπιτέρη, εκκλησιακό πρόσωπο, γνωστό κυρίως για την ευρυμάθεια στο μορφωτικό του επίπεδο, ενώσω κατέχει τις βάσεις μιας σημαντικότατης θεολογικής παιδείας. Ο π. Αλτουβάς νοσώντας το ίδιο διάστημα από τον ιό, στην διάρκεια της νοσηλείας του μαζί με άλλους ασθενείς, σε άσχημες δεδομένες καταστάσεις για τις αντοχές του συστήματος υγείας της χώρας μας. Μ’ αίσθηση πνευματικής υπέρβασης και υπαρξιακής ενδοσκόπησης, λέει εκ των έσω ότι πρέπει να δούμε και τα θετικά της περασμένης πανδημίας. «Πίσω απ’ αυτά εξαρτάται και η αντιμετώπιση του καθενός σύννομα με την θρησκευτική και φιλοσοφική αντίληψη του, σε πράγματα που ήδη δεν γνωρίζαμε. Ξεπερνώντας τις υπαρκτές αντιξοότητες που έζησαν οι πολίτες. Όλοι αποδεδειγμένα δοκιμάστηκαν. Τότε πάνω σε συνθήκες απομόνωσης, μοναχικότητας ή αποστασιοποίησης -όπως είχε λεχθεί- των κοινωνικών συνόλων. Σκέφτεσαι την ζωή στην άλλη της διάσταση, ως ένα δώρο της ευσπλαχνίας του Θεού στον κόσμο. Έτσι ώστε καθένας να αποτελέσει κι ο ίδιος προσωπικό φορέα αναζήτησης». «Υπό αυτήν την έννοια ναι είμαι ένας Επίσκοπος του κόβιντ» υπογραμμίζει σαρκαστικά.
Πλέον ελεύθεροι, ικανό καιρό από την λήξη των περιορισμών, το ζητούμενο ουσιωδώς μεταφέρεται στο πολύπλευρο έργο το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, μέσω του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» που έχει δημιουργηθεί πρόθυμα από τους αδελφικά συνυπάρχοντες εκκλησιαστικούς θεσμούς της Κέρκυρας, στην προώθηση πλούσιου ενδιαφέροντος όσο δύναται περισσότερο. Που όπως αξίζει να παρατηρηθεί λεπτομερώς αποποιείται πλήρως την όποια υπόνοια «φαίνεσθαι» ως πράξη, αλλά δομείται με την επίγνωση της από κοινού ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας. Συναντίληψη και συμπαράσταση με αποδέκτη κάθε άνθρωπο, που ζητάει την ανακούφιση. « Όπως συζητήσαμε παραπάνω, χωρίς από μέρους μας, ελέγχους και διαχωρισμούς για ανθρώπους που ίσως έχουν μια διαφορετική γνώμη και θέαση της ζωής από την δική μας».
«Στα οράματα και τις προθέσεις μου βρίσκεται η συνεργασία. Να μην μείνουμε στα τελετουργικά. Ουσιαστικά όταν μιλάμε για εμάς θα πρέπει να γνωρίζετε ασφαλώς ότι έχουμε να κάνουμε με μια ποικίλή κοινότητα ντόπιων, σε συμβιωτική σχέση με τον τόπο και κάθε νησί. Τους θερινούς μήνες αυξάνεται ποσοτικά με τους τουρίστες που επενδύουν στα Επτάνησα προγραμματίζοντας σ’ αυτά τις διακοπές τους. Περιλαμβάνει κατά πρώτον λόγο, Ιταλούς, Πολωνούς και μερικούς Βρετανούς, άτομα αλβανικής καταγωγής κ.ά. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες να εξυπηρετηθεί το επιπλέον ποίμνιο που προκύπτει, είναι πιο απαιτητικές. Αφού οροθετείται διαφορετικά».
Κλείνοντας για την παρουσία του στην Ζάκυνθο με το ξεχωριστό ιδιόχρωμά της, κάθε χρόνο για τους εορτασμούς του Αγίου Διονυσίου προσθέτει στην συνομιλία μας, ότι δεν παύει να τον επικαλείται ικετευτικά και προσευχητικά, εμψυχώνοντας τον, στην «πνευματικότητά» του. «Αυτόν τον φωτισμό που λαμβάνω από τον Άγιο Διονύσιο, είναι σημαντικό να τον μεταδώσω και σ’ άλλους. Συμμετέχοντας με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση, στην συμπόρευση σ ’αυτές τις τελετές, παρότι δεν ανήκω στην ανατολική παράδοση και δεν έχει κατορθωθεί μεταξύ μας πλήρης μυστηριακή κοινωνία». «Πρόθεση όπως θα μπορούσα να έλεγα και ανέφερα [σ.σ.24/8/2023] στον Σεβασμιότατο Διονύσιο, συμβολής στην διατήρηση της εμπιστοσύνης, στις ευαγγελικές μας αρχές».
The post Συνέντευξη στον Παναγιώτη Κούτση: Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας, π. Γεώργιος Αλτουβάς appeared first on ZANTETIMES.GR.