Πόσα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται για μια κινητή οδοντοστοιχία;

Πόσα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται για μια κινητή οδοντοστοιχία;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μια επιπλέον σταθερότητα σε μια κινητή οδοντοστοιχία.

Αποκαταστάσεις με κουμπωτά κολοβώματα

Μια μέθοδος με την οποία μπορούμε να ενώσουμε μια κινητή οδοντοστοιχία άμεσα με ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι με την βοήθεια «κουμπωτών» προσθετικών τμημάτων.

Είναι έτοιμα προσθετικά στοιχεία συγκράτησης, με κεφαλή σε σχήμα σφαίρας ή με παράλληλα τοιχώματα που προσφέρουν με απλό τρόπο σημαντική βελτίωση για μια κινητή οδοντοστοιχία που έχει μεγάλη κινητικότητα.

Η πιο απλή και οικονομική λύση είναι να τοποθετήσουμε 2 εμφυτεύματα δοντιών. Λόγω της κουμπωτής σύνδεσης με τα προσθετικά κολοβώματα, μπορούμε να πετύχουμε ικανοποιητική συγκράτηση ακόμα και με 2 εμφυτεύματα, τα οποία τοποθετούνται συνήθως στην πρόσθια περιοχή της γνάθου. Το γεγονός ότι έχουμε μόνο δύο σημεία στήριξης έχει σαν αποτέλεσμα κατά κανόνα η οδοντοστοιχία να παρουσιάζει κινητικότητα , ιδιαίτερα κατά τη μάσηση με τα πίσω δόντια.

Για μια καλύτερη συγκράτηση πολλές φορές χρειαζόμαστε 2 επιπλέον εμφυτεύματα στην πλάγια περιοχή

Στη άνω γνάθο οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες. Με μόνο 2 εμφυτεύματα δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ο ελάχιστος αριθμός εμφυτευμάτων για την άνω γνάθο είναι τουλάχιστον 4 εμφυτεύματα, ενώ ιδανικά θα χρειαστούμε 6

Το κουμπωτό σύστημα Locator προσφέρει μια ίσως λίγο καλύτερη συγκράτηση λόγω του κυλινδρικού σχήματος και των παράλληλων τοιχωμάτων που έχουν τα κολοβώματα.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, με δύο 2 εμφυτεύματα μπορούμε να δώσουμε μια οικονομική λύση με κάποιους περιορισμούς. Για μια ικανοποιητική συγκράτηση θα πρέπει να υπολογίζουμε με 4 και ακόμα καλύτερα με 6 εμφυτεύματα – ειδικά στην άνω γνάθο.

Αποκαταστάσεις με προσθετικές δοκούς

Εμφυτεύματα με προσθετικές δοκούς είναι η παλαιότερη μέθοδος συγκράτησης των οδοντοστοιχιών. Οι ίδιες αρχές που ισχύουν για τις κουμπωτές αποκαταστάσεις, ισχύουν και εδώ: μια οδοντοστοιχία μπορεί να στερεωθεί με 2 εμφυτεύματα. Ωστόσο, εάν η πλάγια περιοχή επιφορτιστεί με μασητικές δυνάμεις, η οδοντοστοιχία έχει την τάση να περιστρέφεται γύρω από τη δοκό και να κινείται. Η καλύτερη σταθερότητα επιτυγχάνεται με 4 , ειδικά στην άνω γνάθο με 6 εμφυτεύματα.

Τηλεσκοπικές αποκαταστάσεις

Οι κλασικές τηλεσκοπικές αποκαταστάσεις πάνω σε δόντια παρέχουν μια ιδιαίτερα καλή και ασφαλή συγκράτηση. Το ίσιο ισχύει και για τις τηλεσκοπικές αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα δοντιών. Ακόμη και με μόνο 2 εμφυτεύματα , μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή συγκράτηση, έτσι ώστε μια ολική οδοντοστοιχία να μην παρουσιάζει καμία απολύτως κινητικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι μια αποκατάσταση με τηλεσκοπικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην κατασκευή και ιδιαίτερα δαπανηρή για την ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο, το μασητικό φορτίο όλης της οδοντοστοιχίας που πηγαίνει πάνω σε μόνο 2 εμφυτεύματα και στα προσθετικά τους τμήματα είναι πολύ μεγάλο, γεγονός που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε μηχανική καταπόνηση οδηγώντας κάποια στιγμή σε κάταγμα της βίδας ή του ίδιου του εμφυτεύματος. Γι’ αυτό το λόγο η κατανομή των δυνάμεων σε 4 εμφυτεύματα φαίνεται να είναι μια πιο βιολογική λύση.

Στο σχέδιο θεραπείας με εμφυτεύματα για να βελτιώσουμε την συγκράτηση μιας οδοντοστοιχίας ( όπου κατά κανόνα προσπαθούμε να βάλουμε λιγότερα εμφυτεύματα) θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας το γεγονός ότι τα εμφυτεύματα αυτά να καταπονούνται περισσότερο απ’ ότι σε μια σταθερή γέφυρα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε βάθος χρόνου να παρουσιάσουν προβλήματα.

The post Πόσα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται για μια κινητή οδοντοστοιχία; appeared first on ZANTETIMES.GR.