Εκατοντάδες συναντήσεις, συμβόλαια, μνημόνια συνεργασίας. Το Διεθνές Επιχειρηματικό Forum στην Αγία Πετρούπολη έφερε το εμπόριο πίσω ξανά με τη βιομηχανία να έχει εξασθενίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το Κατάρ που ήταν και η επίσημη προσκεκλημένη χώρα υπέγραψε περισσότερες από 65 συμφωνίες με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς ανάμεσά τους η γεωργία και η τεχνολογία.
«Οι σχέσεις άρχισαν πολλά χρόνια πριν, έχουμε δει αύξηση της τάξης του 50% στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτό το Forum έρχεται να επιστεγάζει τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στο Κατάρ. Έχουμε κάνει περισσότερες από 200 συναντήσεις για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τις εμπορικές συμφωνίας μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου του Κατάρ.
Παρών ήταν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν είναι από τις ΗΠΑ.
Παρά τον πόλεμο των κυρώσεων και τα προβλήματα με τη βίζα, οι Αμερικανοί που βγάζουν χρήματα στη Ρωσία είναι αισιόδοξοι.
«Οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι ένα μείγμα ανταγωνισμού και συνεργασίας, όμως παρόλα αυτά νομίζω ότι η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ – Ρωσίας.
Η δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Σύμφωνα με μία μελέτη που παρουσιάστηκε εδώ δείχνει ότι ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας. Η Ρωσία θέλει να αλλάξει αυτό. Οι ξένες εταιρείες που ήρθαν εδώ αναφέρουν ότι βλέπουν πολλές ευκαιρίες και ελπίζουν η πολιτική να μην σταθεί εμπόδιο».
«Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην ανανεώσιμη ενέργεια και πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει τεράστιες προοπτικές σε αυτόν τον τομέα και πιστεύω ότι οι φιλοδοξίες μας θα αυξηθούν γιατί είμαι σίγουρος ότι τα φυσικά αποθέματα σε αυτή τη χώρα είναι τεράστια. Είναι η χώρα της ενέργειας. Όμως δεν είναι μόνο η ενέργεια που υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά και η ενέργεια που παράγουν ο ήλιος και ο άνεμος, για αυτό και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα στη Ρωσία θα είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της Δύσης» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Enel Group.
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε το Φόρουμ αναφέρεται ότι το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας η Γερμανία ήταν ο πιο ενεργός επενδυτής στη Ρωσία, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να ακολουθούν.