«Μου λείψατε, σας πεθύμησα», είπε ανοίγοντας τα χέρια του ο κ. Οζγκιούλ, άλλως Ντιβαέλι, ο γνωστός καλαθάς, βλέποντας τους αστυνομικούς στο σημείο ελέγχου του οδοφράγματος της οδού Λήδρας. Είχε να τους δει 463 μέρες, όσο είναι κλειστό και το συγκεκριμένο οδόφραγμα.
Και οι αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν με χαμόγελο και ενθουσιασμό. «Ζεις; Ζιω, εν εψόφησα», είπε στα κυπριακά ο 70χρονος από την Ελιά της Μόρφου, που εδώ και χρόνια πουλάει τα παραδοσιακά καλάθια στην περιοχή της Λευκωσίας. Περνούσε σχεδόν κάθε μέρα από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, προ πανδημίας, και είναι αρκετοί από τους Ε/κ καταστηματάρχες της περιοχής που τον ξέρουν. Θα τα πουλήσεις όλα τα καλάθια σήμερα, ρωτήσαμε τον κ. Ντιβανέλι, παρατσούκλι γιατί είναι καλός τραγουδιστής, όπως είπε. «Ινσιαλλαχ» μας απάντησε και φεύγοντας φορτωμένος με τα καλάθια τραγουδούσε στα ελληνικά «Σήκω χόρεψε κουκλί μου, να σε δω να σε χαρώ».
Το οδόφραγμα της οδού Λήδρας άνοιξε στις 8 το πρωί. Κάποιοι Ε/κ πέρασαν να αγοράσουν φάρμακα ή κάτι άλλο ή απλά για βόλτα. Μια γυναίκα, Βουλγαρικής καταγωγής με υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήγαινε να βρει μια φίλη της Ρωσίδα που διαμένει στα κατεχόμενα. Πρώτη φορά θα βρεθούν μας είπε, μετά τα μέτρα για την πανδημία που οδήγησαν στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Δύο φοιτήτριες από το Ομάν σε πανεπιστήμιο στις ελεύθερες περιοχές, επίσης για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες πέρασαν να δουν πώς είναι η περιοχή μετά από τόσο καιρό.
Ενας 20χρονος Τουρκοκύπριος πέρασε με τη φωτογραφική του μηχανή. Ήθελε να δει την πλατεία Ελευθερίας που ολοκληρώθηκε, ενώ τα οδοφράγματα ήταν κλειστά. Θα βρισκόταν και με Ε/κ φίλους του για καφέ. Έχει να τους δει 15 και πλέον μήνες. «Σχεδόν ενάμιση χρόνο. Είμαι πολύ χαρούμενος», μας είπε.
Δύο Τ/κ φωτορεπόρτερ πέρασαν επίσης από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας για να κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ, να δουν τι άλλαξε μετά από τόσο καιρό. Στο σημείο ελέγχου της Λήδρας και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων.
Η κίνηση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας υποτονική αρχικά, περίπου ίσος αριθμός των διελεύσεων από και προς τα κατεχόμενα, σε αντίθεση με το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου όπου η κίνηση από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μεγαλύτερη.
Και στα δύο αυτά οδοφράγματα της Λευκωσίας, η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί το απόγευμα. Στην οδό Λήδρας έχει τοποθετηθεί και δεύτερο κουβούκλιο ελέγχου για να εξυπηρετείται ο κόσμος γρηγορότερα. Στον Άγιο Δομέτιο τα σημεία ελέγχου προς τα κατεχόμενα είναι τρία και από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές δύο.
Τουρκοκύπριοι πέρασαν από τον Αγιο Δομέτιο για να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο – όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού εκείνο το σημείο λειτουργούσε για συγκεκριμένες ομάδες – αλλά και για να κάνουν με το αυτοκίνητο μια βόλτα, να δουν τι άλλαξε. «Εγώ είμαι από τη Λεμεσό, αλλά έχω φίλους Ε/κ πολλούς. Σήμερα θα κάνω βόλτα, θα πάω παντού στη Λευκωσία και γύρω. Αύριο θα έρθω να δω τους φίλους μου», μάς είπε ένας Τ/κ που πέρασε με το ανοικτό φορτηγάκι της δουλειά του. Πρώτη φορά, όπως μας είπε, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο.
Όλοι οι Τ/κ περνούν από τα σημεία ελέγχου με αρνητικό PCR καθώς όπως εξήγησαν γίνονται δωρεάν και στην τ/κ πλευρά δεν υπάρχουν πολλά τεστ αντιγόνου και οι ίδιοι δεν τα θεωρούν αξιόπιστα, οπότε προτιμούν τα PCR.
Λουκουμάδες στην οδό Λήδρας
Σε ένα τραπέζι που τοποθέτησαν οι Τ/κ καταστηματάρχες της οδού Λήδρας, όσοι περνάνε από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο οδόφραγμα, μπορούν να κεραστούν λουκουμάδες, ενώ υπάρχει και μια πινακίδα «Καλωσήρθατε» στα ελληνικά και τούρκικα.
Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, αρχικά οι Τ/κ καταστηματάρχες άπλωσαν και ένα κόκκινο χαλί, το οποίο φαίνεται σε φωτογραφίες που ανήρτησε η ιστοσελίδα, αλλά το μάζεψαν υπάλληλοι του «δήμου» Λευκωσίας.
Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στα κατεχόμενα, και από τα 9 οδοφράγματα πέρασαν συνολικά από την ε/κ στην τ/κ πλευρά 1299 άτομα, και από την τ/κ στην ε/κ πλευρά 2350. Σύνολο 3649 άτομα σε 4 ώρες από τα 9 σημεία διελεύσεων.
Η μεγαλύτερη διακίνηση πολιτών από και προς τα κατεχόμενα έγινε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και ακολουθούν τα οδοφράγματα Περγάμου, Στροβιλιών, οδού Λήδρας, Ζώδιας, Λήδρα Πάλας, Λιμνίτη/Κάτω Πύργου, Δερύνειας και Απλικίου.
Τα τ/κ ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι η ε/κ πλευρά έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2020 τα οδοφράγματα της οδού Λήδρας, Δερύνειας, Απλικίου και Ζώδιας και στις 11 Απριλίου 2020 η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα έκλεισαν όλα τα σημεία διελεύσεων, λόγω της πανδημίας.
Διελεύσεις
Η διακίνηση από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από τις 8 μέχρι τις 11.30 το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ήταν από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, 162 Ε/κ και 810 Τ/κ και από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα 282 Ε/κ και 153 Τ/κ.
Από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, από την τ/κ στην ε/κ πλευρά πέρασαν το ίδιο χρονικό διάστημα 51 Ε/κ και 42 Τ/κ, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση διακινήθηκαν 114 Ε/κ και 18 Τ/κ.
Από το Λήδρα Πάλλας πέρασαν 12 Ε/κ και 107 Τ/κ από κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και από την ε/κ πλευρά στην τ/κ, 9 Ε/κ και 11 Τ/κ.
Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε κατά τις διελεύσεις μέχρι αυτή την ώρα. Το πρωί, ελικόπτερο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπερίπτατο πάνω από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.
Τι ισχύει για την διέλευση
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από σήμερα 4 Ιουνίου θα μπορούν να διακινούνται όλοι όσοι μπορούσαν να διακινούνταν πριν την πανδημία, νοουμένου ότι παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR, που θα ισχύει για 7 μέρες, σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των Αγγλικών, όσον αφορά το όνομα του διερχόμενου προσώπου, μαζί με αριθμό ταυτότητα ή διαβατηρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να διακινούνται τα ακόλουθα πρόσωπα:
- Όλοι οι Κύπριοι (ΕΚ και ΤΚ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.
- Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, νοουμένου ότι θα συνοδεύονται από τον πολίτη της ΕΕ.
- Υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.
- Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.
- Υπήκοοι τρίτων χωρών που διαθέτουν Κυπριακή θεώρηση (90 μέρες).
- Υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 μέρες) (περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας).
- Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 μέρες).
- Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σιένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 μέρες).
Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR.
Ενημερωτικά αναφέρεται, ότι η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα οδοφράγματα κάθε 15 μέρες και, αναλόγως των κρουσμάτων, θα προσαρμόζεται η πολιτική διακίνησης.