Για τον παγκόσμιο τουρισμό θα είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά.
Δύσκολη χρονιά και για τις χώρες οι οποίες στηρίζουν πολύ την οικονομία τους στον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν πάνω από 80% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια, οι περισσότεροι ακόμα διστάζουν να αποφασίσουν.
Τι θα χρειαστεί λοιπόν για να αλλάξει αυτό;
« Αυτή είναι η ευθύνη που έχουμε, να προχωρήσουμε σε συντονισμό και να συνδέσουμε όλες τις διαφορετικές αγορές, όλες τις χώρες, ώστε να έχουμε επανεκκίνηση και ανάκαμψη του τουρισμού το συντομότερο δυνατό. Δε θέλουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο, ξεκινώντας από τον εμβολιασμό και το πράσινο πιστοποιητικό», τόνισε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, γενικός γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, μιλώντας στο euronews.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID είναι μία απτή απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργεί με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Από την πρώτη Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελεί ένα παγκόσμιο στάνταρ για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας»
Οι ειδικοί του τουρισμού σημειώνουν ότι η ανάκαμψη του κλάδου πρέπει να βασιστεί σε μακροχρόνιο σχεδιασμό και στη βιωσιμότητα.
«Το κυριότερο μάθημα από την πανδημική κρίση είναι ότι η βιωσιμότητα είναι μία σύνθετη έννοια. Έχει τρεις διαστάσεις και συνήθως δίνουμε έμφαση στο περιβάλλον. Όμως η κοινωνική και οικονομική πλευρά ήρθαν σε προτεραιότητα στη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα πρέπει να βρούμε μία νέα ισορροπία μεταξύ των τριών αυτών διαφορετικών διαστάσεων», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού Ελλάδα.
Στην Πορτογαλία συμβαίνει ήδη. Η χώρα επέλεξε το δρόμο της βιωσιμότητας πριν από πέντε χρόνια και οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.
«Είναι μια στρατηγική με διάφορες προτεραιότητες. Καταρχάς, τουρισμός όλο τον χρόνο. Για αυτό εργαστήκαμε σκληρά με τον κλάδο των εκδηλώσεων και με τη βιομηχανία του γκολφ για παράδειγμα. Ώστε να παρέχουμε μία καλή εμπειρία όλο τον χρόνο. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να υποδεχόμαστε τουρίστες σε κάθε μέρος της χώρας, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, όχι μόνο στο Νότο, ή στο Φάρο ή στη Μαδέρα», δήλωσε η Ρίτα Μάρκες, υπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει αναπτύξει δύο σενάρια για το 2021. Το καλό προβλέπει ανάκαμψη τον Ιούλιο, που θα οδηγήσει σε μία αύξηση 66% σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά της περσινής χρονιάς. Το κακό σενάριο αναφέρει ότι η βιομηχανία θα περιμένει μία πιθανή ανάκαμψη το Σεπτέμβριο.