Οι αντιδράσεις των πολιτικών ομάδων στην ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν

To Euronews ρώτησε τη γνώμη των ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες.

Μικτές αντιδράσεις είχαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ομιλία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος, του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι οι βουλευτές τους υποστηρίζουν την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και χαιρετίζουν την έρευνα για τις επιδοτήσεις των κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Με την Κίνα, πρέπει να δούμε την άδικη συμπεριφορά στις αγορές, τις επιδοτήσεις που πληρώνουν οι Κινέζοι. Και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις μεθόδους μας, τα εργαλεία μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τις αγορές μας. Και αυτό που βλέπουμε σήμερα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων προφανώς χρηματοδοτείται από επιδοτήσεις από τους Κινέζους. Ναι, λοιπόν, στο εμπόριο. Αλλά ας μην είμαστε αφελείς», είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, επέκρινε όσα είπε η Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τη μετανάστευση και την ανάγκη να υπογραφούν περισσότερες συμφωνίες όπως αυτή που υπογράφηκε με την Τυνησία για να αποτραπεί η άφιξη στην Ευρώπη.

Για τον ευρωβουλευτή Πέδρο Μάρκες, αυτή η πρακτική οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρηματοδοτεί ένα αυταρχικό καθεστώς στην Τύνιδα.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών έχασε επίσης την κοινωνική πτυχή από την ομιλία.

«Πρέπει να το πω ξεκάθαρα. Ήταν για εμάς, απουσίαζε ωμά από αυτή την ομιλία, όλη η κοινωνική διάσταση της σημερινής κατάστασης. Υπάρχουν εκατομμύρια οικογένειες που υποφέρουν από τον πληθωρισμό, με το κόστος ζωής, με το κόστος της στέγασης. Και δεν είχαμε καμία λέξη από τη φον ντερ Λάιεν για συγκεκριμένες πολιτικές έναντι αυτών των ευρωπαϊκών οικογενειών», είπε ο Πέδρο Μάρκες απο την Πορτογαλία.

Οι Φιλελεύθεροι από την ομάδα Renew Europe είπαν ότι η Φον Ντερ Λάιεν θα έπρεπε να είχε τονίσει τον αγώνα για τη διάσωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ομάδας τους χαιρέτισε την έκκληση της Επιτροπής για διεύρυνση, επιμένοντας στις ανάγκες της ΕΕ για βαθιές μεταρρυθμίσεις πριν από αυτό.

«Εύχομαι πραγματικά να προχωρήσουμε στη διεύρυνση. Σημαίνει όμως κυρίως ότι η ΕΕ εργάζεται επίσης για τους δικούς της θεσμούς, για την ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις με 32 ή 33 κράτη μέλη. Και επίσης όλους τους κανόνες για το κράτος δικαίου, που πρέπει να αναφέρω. Υπάρχουν κράτη με υψηλό επίπεδο διαφθοράς που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν, και υπάρχουν επίσης κράτη όπου το δικαστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί», είπε ο Στεφάν Σεζουρνέ. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτός ο ευρωσκεπτικιστής ευρωβουλευτής από την ομάδα ID απέρριψε την ομιλία όλοι μαζί.

«Μετά το Brexit, θα μπορούσε να υπήρχε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ήταν πιο μετριοπαθής και απρόθυμη. Αλλά από τότε είδαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι πιο ριζοσπαστικό και πιο εξτρεμιστικό από ποτέ», Γκερόλφ Ανεμανς, Βέλγος ευρωβουλευτής του ακροδεξιού ID.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η ομιλία ήταν η τελευταία αξιολόγηση από την πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν πριν από το τέλος της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.