Η οικονομία της ΕΕ χάνει τη δυναμική της εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, πληθωρισμού, φυσικών καταστροφών και υψηλότερων επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις οικονομικές της προβλέψεις, προειδοποιώντας ότι οι επίμονα υψηλές τιμές των αγαθών και υπηρεσιών “επιβαρύνουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν”.

Η οικονομία του μπλοκ “συνεχίζει να αναπτύσσεται, αν και με μειωμένη δυναμική”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ενδιάμεση έκθεση που δημοσιεύθηκε το πρωί της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από το 1% που προβλεπόταν την άνοιξη, και κατά 1,4% το 2024.

Για την ευρωζώνη προβλέπονται παρόμοια υποβαθμισμένα ποσοστά: 0,8% το 2023 (έναντι 1,1% στην προηγούμενη εκτίμηση) και 1,3% το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα οικονομικές προβλέψεις μόνο για τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία). 

Μεταξύ των χωρών αυτών, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να καταγράψει η Ισπανία, με 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024.

Η Γερμανία, η βιομηχανική ατμομηχανή του μπλοκ, θα παρουσιάσει φέτος ύφεση -0,4%, ένα ανησυχητικό σημάδι που θα έχει απήχηση και στους γείτονές της.

Η Πολωνία, για παράδειγμα, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,5% το 2023, αφού κατέγραψε έναν υγιή ρυθμό 5,1% το 2022.

Ο πληθωρισμός των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να φθάσει το 5,6% το 2023 και το 2,9% το 2024 – ποσοστό που εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον ετήσιο στόχο του 2% που προσπαθεί να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση την Πέμπτη για να αποφασίσει ποια θα μπορούσε να είναι η δέκατη αύξηση των επιτοκίων της από τον Ιούλιο του 2022.

Οι αυστηρότεροι νομισματικοί όροι που έχει επιβάλει η ΕΚΤ είναι ένας από τους πολλούς λόγους πίσω από την οριζόντια απώλεια δυναμικής της οικονομίας της ΕΕ.

Η έκθεση επισημαίνει ως πιθανές αιτίες την ασθενέστερη κατανάλωση, την επιβράδυνση των πιστωτικών προβλέψεων και την υποτονική βιομηχανική παραγωγή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που έχει εξαπολύσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ζημιές που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων πλημμυρών και των πυρκαγιών που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι υψηλές τιμές έχουν διαπεράσει όλους τους τομείς της οικονομίας, ξεπερνώντας κατά πολύ την ενέργεια, η οποία αποτέλεσε τον αρχικό μοχλό πίσω από τον πληθωρισμό-ρεκόρ του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

“Η νομισματική σύσφιξη μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού που θα επιταχύνει την αποκατάσταση των πραγματικών εισοδημάτων”, αναφέρει η έκθεση.

“Αντίθετα, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες, προκαλώντας μια ισχυρότερη αντίδραση της νομισματικής πολιτικής”.

Η αγορά εργασίας της ΕΕ πάντως παραμένει “εξαιρετικά ισχυρή”, με ποσοστό ανεργίας 5,9% τον Ιούνιο και συνεχή αύξηση των μισθών.