Ζάκυνθος: ΕΘΠΖ | Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών 2021

ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΕΘΠΖΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ – 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Life & Livelihoods” – “Ζωή και Μέσα Επιβίωσης”

Η ιστορία της Ημέρας των Ωκεανών

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών ιδρύθηκε από τον Ο.Η.Ε το 1992 κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής της Γης στο Ρίο ντε Τζανέïρο και έχει ως στόχο να ρίξει φως στην ευθραυστότητα των ωκεάνιων οικοσυστημάτων.

Η διακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών αναδύεται κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Oceans Institute of Canada και υποστηρίχθηκε από την καναδική κυβέρνηση.

Ο μπλε πλανήτης, όπως ονομάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αντικείμενο συζητήσεων σε επίπεδο διαφόρων διεθνών εμπειρογνωμόνων και opinion leaders. Η ανησυχία για τη διαφύλαξή του αυξήθηκε όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων. Μόνο το 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον Καναδά, όρισε την ημερομηνία 8 Ιουνίου, ως την αφιερωμένη σε αυτήν την επέτειο, προγραμματίζοντας την Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών (UNWOD) για το επόμενο έτος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ 2021

Το θέμα της διοργάνωσης 2021 είναι “Life & Livelihoods” δηλαδή “Ζωή και Μέσα Επιβίωσης” και διακρίνεται για την αύξηση της επίγνωσης του τρόπου με τον οποίο οι κακές πρακτικές στην καθημερινή ζωή σε σχέση με τη διάθεση απορριμμάτων, αλλά και τη μαζική κατανάλωση ψαριών, υπονομεύουν την επισφαλή πλανητική ισορροπία.

Χρειαζόμαστε τους ωκεανούς; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑΙ!!

Οι ωκεανοί, μέσω του πλαγκτόν, παράγουν το 50% του οξυγόνου του πλανήτη.

Το 25% των εκπομπών του C02 και το 90% της θερμοκρασίας απορροφώνται από τούς ίδιους τους ωκεανούς.

Οι ωκεανοί αποτελούν το πλουσιότερο ενδιαίτημα βιοποικιλότητας και είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωκεανοί: ένα εύθραυστο οικοσύστημα που ήδη αποδυναμώνουμε. Είμαστε έτοιμοι να το διαφυλάξουμε;

Οι ωκεανοί μας χρειάζονται!

Το 90% του πληθυσμού των ψαριών υπερεκμεταλλεύεται, ο μισός κοραλλιογενής ύφαλος είναι ήδη νεκρός και ζητάμε συνεχώς από αυτό το βυθισμένο κομμάτι του πλανήτη πολύ περισσότερο από ότι μπορεί να μας δώσει.

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία;

Σαφώς, αρχής γενομένης με τον δικό μας μικρό τρόπο, μειώνοντας την κατανάλωση ψαριών και πάνω απ’ όλα χρησιμοποιώντας λιγότερο πλαστικό. Χρειάζεται προσοχή στη ρήψη των πλαστικών στους κατάλληλους κάδους για να μην διασκορπίζονται στο περιβάλλον.

Επιπλέον χρειάζονται διεθνείς και εθνικές πολιτικές με νέες ιδέες και συνεργασία για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της θαλάσσιας περιοχής που διαχειρίζεται είναι μεγίστη, δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει σε ευρωπαïκά ερευνητικά προγράμματα από κοινού με άλλους φορείς από διάφορες χώρες της ευρώπης που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το Ερευνητικό Πρόγραμμα BlueCoast για “Κλιματικά – Έξυπνες Παράκτιες Πρακτικές για τη Γαλάζια Διακυβέρνηση”, το Πρόγραμμα FishMPABlue 2 για την “Αλιευτική Διακυβέρνηση στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές: Δυνατότητες για Μπλε Οικονομία 2″, το Πρόγραμμα ARGOMARINE για “Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Πετρελαιοκηλίδων και Γεωποντισμού για Παριβαλλοντικό Έλεγχο σε Δίκτυο Θαλάσσιων Περιοχών”, το Πρόγραμμα MEDPAN NORTH για τα “Ιχθυοαποθέματα και τη Βιώσιμη Δαχείριση στο Ε.Θ.Π.Ζ” κ.ά.

Εκ του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ

The post Ζάκυνθος: ΕΘΠΖ | Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών 2021 appeared first on ZANTETIMES.GR.