Δανία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την αποστολή αιτητών ασύλου εκτός Ευρώπης- Αντιδράσεις

Η Βουλή της Δανίας ενέκρινε σήμερα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στη σκανδιναβική χώρα να επανεγκαθιστά αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης, αψηφώντας τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει τα σχέδιά της που απηύθυναν ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, που φοβούνται μια υποβάθμιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η κίνηση να περάσει το νομοσχέδιο, με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 24 κατά, έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ένα εξαιρετικά διχαστικό θέμα εντός της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα.

“Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Η Δανία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά ο Στόκλουντ είπε πως διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες.

Επικριτές ανησυχούν ότι το σχέδιο θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων και θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, καθώς και ότι θα επιτρέψει στη Δανία να αποφύγει τις υποχρεώσεις που έχει στο πλαίσιο της ΕΕ.

“Η ιδέα εξωτερίκευσης της ευθύνης για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου των αιτούντων άσυλο είναι ανεύθυνη και στερείται αλληλεγγύης”, δήλωσε η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας της ΜΚΟ Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στη Δανία βάσει του οποίου θα μπορεί να απελαύνει αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς το “παραίτηση” από τις ευθύνες της βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αυτό, θα οδηγήσει στην αναγκαστική μεταφορά αιτούντων άσυλο και στην παραίτηση από την υποχρέωση της Δανίας να προστατεύει τους ευάλωτους πρόσφυγες.

“Η UNHCR εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προσπάθειες να μετατεθούν εκτός χώρας ή να ανατεθούν σε άλλη χώρα ζητήματα παροχής ασύλου και οι διεθνείς υποχρεώσεις της (Δανίας)”, τόνισε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της στις προτάσεις της κυβέρνησης της Δανίας και έχει προσφέρει συμβουλές και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, εξήγησε ο Γκράντι.

Η Δανία διαθέτει ήδη μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για τη μετανάστευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και σκοπεύει να δέχεται πρόσφυγες μόνο μέσω του συστήματος ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα. Μέχρι στιγμής η Δανία δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά διαπραγματεύεται με πολλές υποψήφιες.

“Η UNHCR θα εξακολουθήσει να συζητά με τη Δανία, η οποία παραμένει ένας πολύτιμος και μακροχρόνιος εταίρος της, προκειμένου να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να προχωρήσουμε οι οποίοι θα διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη του λαού της Δανίας και θα τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας”, σημείωσε ο Γκράντι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι έχει “θεμελιώδεις ανησυχίες” σε ό,τι αφορά έναν νέο νόμο στη Δανία που επιτρέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης.

“Η εξωτερική επεξεργασία αιτημάτων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Άνταλμπερτ Γιανζ.

“Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο”, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ένωση.