Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Όλη η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε έναν εντυπωσιακό χώρο

Ένα νέο μουσείο ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του στο Μαρούσι, εντός του Golden Hall, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το περιμέναμε από το 2004 και παρά την πολυετή καθυστέρηση, η εικόνα και το περιεχόμενό του μας αποζημιώνουν σήμερα με τον καλύτερο τρόπο.

Το νεότευκτο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας – άνοιξε στις 14 Μαϊου – μας προσκαλεί σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και παρουσιάζει την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Εστιάζει στο ρόλο της Ελλάδας, στις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και βέβαια στο 2004.

Οι χώροι του νέου αυτού φορέα που εντάσσεται στον μουσειακό ιστό της Αθήνας, εντυπωσιακοί. Το μουσειολογικό concept και οι φωτισμοί σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή που περάσεις την είσοδο. Η παρουσίαση μοντέρνα, έξυπνη και καθόλου κουραστική. Πρωτότυπο υλικό και αντίγραφα, χρήσιμες πληροφορίες και άγνωστες στιγμές των Αγώνων παρουσιάζονται μέσα από μια απολαυστική μουσειακή αφήγηση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Χάρις στα διαδραστικά του εκθέματα, τις πολυμεσικές εφαρμογές, τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα τεκμήρια που φιλοξενεί, ο επισκέπτης αποκτά μια ολοκληρωμένη άποψη για τις ολυμπιακές διοργανώσεις και έχει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.

Η Μαρία Παπαϊωάννου, διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας μίλησε στο Euronews για τους στόχους του μουσείου: «Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας φιλοδοξεί με την συλλογή του, που είναι μέρος της συλλογής του 2004, να αναδείξει την Αθήνα ως Ολυμπιακή πρωτεύουσα και να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία γνώσης και ένα ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Σημαντική θέση στην έκθεση έχει η προβολή των Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών που έχουν κερδίσει μετάλλια, οι οποίοι προσέφεραν τον προσωπικό τους αθλητικό εξοπλισμό. Στόχος τους να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Η Μαρία Παπαϊωάννου, διευθύντρια του μουσείου επισημαίνει: «Αυτά είναι τα προσωπικά αντικείμενα των αθλητών που τα εμπιστεύτηκαν στο μουσείο. Όλοι είχαν το εξής σκεπτικό: “Τα έχω σπίτι μου και τα βλέπει η οικογένειά μου και μερικοί φίλοι. Στο μουσείο θα τα δουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Θα τα δουν πάρα πολλά παιδιά, θα εμπνευστούν. Θα βάλουν έναν στόχο στη ζωή τους και θα παλέψουν για να τον πετύχουν”».

Ο δημοσιογράφος του Euronews, Γιώργος Μητρόπουλος μεταδίδει: «Η Αθήνα αποκτά μετά από πολλά χρόνια το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο. Αυτό αναδεικνύει όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εστιάζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τιμά με τον καλύτερο τρόπο το Ολυμπιακό πνεύμα και τις ολυμπιακές αξίες».

Οι ενότητες της έκθεσης

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινάει, από την καταγωγή των Αγώνων μέχρι και σήμερα, μέσα από μια χρονολογική αφήγηση που αναδεικνύει τους τρεις βασικούς ελληνικούς σταθμούς: Τη Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), την Αναβίωση (Αθήνα 1896) και την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, τους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος στον Αγώνα, τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε και την έμπνευση για τον σχεδιασμό του Μουσείου.

Η διαχρονικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται βίωμα μέσα από την Ιστοριογραμμή, μια από τις πιο επιβλητικές αίθουσες που συνδέει τον θεσμό με τα ορόσημά του και με την ιστορία. Εδώ παρουσιάζεται η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων με διάφορα σημεία αναφοράς, όπως την πρώτη φορά που συμμετείχαν γυναίκες στους αγώνες, τα πρώτα χειμερινά αγωνίσματα, αλλά και τους πρώτους αποκλειστικά Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την αίθουσα αυτή περνάμε σε μια ακόμη ιδιαίτερη εμπειρία καθώς μεταφερόμαστε στην αίθουσα του 2004 και στους Αγώνες που αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στην μνήμη των Ελλήνων. Πολύχρωμα κοστούμια από την τελετή έναρξης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, έχουν δεχθεί την απαραίτητη συντήρηση και εκτίθενται στο κοινό. Πρόκειται για μέρος της σπάνιας συλλογής από την επιβλητική πομπή της τελετής έναρξης, με μορφές και μυθολογικές φιγούρες από τοιχογραφίες και γλυπτά. Πανοπλίες, βυζαντινά κοστούμια, Καρυάτιδες, σώματα Κενταύρων, φτερά και ειδικές κατασκευές που ζωντάνεψαν από τους εθελοντές που τα ενδύθηκαν δεσπόζουν στο χώρο.

Οι στόχοι για το μέλλον του Μουσείου

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δημιουργήθηκε από την Lamda Development SA. Φιλοδοξεί να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σίγουρα ένα μουσείο που θα περίμενε κανείς να συναντήσει επισκεπτόμενος τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με την έναρξη της λειτουργίας του θα συνεχιστεί ο εμπλουτισμός της συλλογής του μαζί με διαρκή συμμετοχή στα Ολυμπιακά δρώμενα και τη διοργάνωση ποικίλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμβολή του συνόλου της Ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας.

Για τη δημιουργία του ήταν απαραίτητη η μελέτη της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η συνεργασία με φορείς όπως η Ελληνική όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η μουσειολογική μελέτη αλλά και η δημιουργία της συλλογής του δε θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν δίχως τη συμβολή και τη στήριξη και των δυο αυτών φορέων. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Για την τεκμηρίωση των εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς. Όλη η αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αντάξια στην ανάδειξη της κουλτούρας και της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι υπόλοιπες υποδομές του Μουσείου

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας δεν θα μπορούσε να πετύχει το στόχο του, την ανάδειξη του Ολυμπισμού και της νεότερης εποχής του χωρίς την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η δημιουργία Εκπαιδευτικής Αίθουσας και η διεξαγωγή πρωτότυπων εκπαιδευτικών – σχολικών προγραμμάτων, θα παίξουν έναν πολύ σπουδαίο ρόλο. Το Μουσείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και είναι προσβάσιμο σε όλους.

Στους επιμέρους χώρους του Μουσείου, δημιουργείται ένα νέο σημείο συνάντησης, το καφέ – εστιατόριο «1896», με ελληνική και μεσογειακή ταυτότητα, στο οποίο μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους, με θέα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.). Επιπλέον, στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα αποκλειστικής πώλησης των επίσημων προϊόντων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν υπέροχα αναμνηστικά και δώρα, μέσα από τη μεγάλη συλλογή που διαθέτει.

Επίσης στις υποδομές του Μουσείου, ανήκει και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Οι Συντελεστές στη δημιουργία του Μουσείου

Σύλληψη και σχεδιασμός, Σύμβουλος Μουσειολογίας και Μουσειογραφίας, η κα Σταυρούλα Βαβαλέα.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από την αρχιτεκτονική ομάδα KLab architecture του κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου.

Η μουσειoγραφική μελέτη υλοποιήθηκε από το γραφείο Mulo Creative Lab, με υπεύθυνη τη κα Χαρά Μαραντίδου, ενώ το συντονισμό της ομάδας μουσειολογίας είχε η κα Αλεξάνδρα Νικηφορίδου.

Τη συντήρηση και στήριξη των εκθεμάτων υλοποίησε η ομάδα του κ. Ηλία Παπαγεωργίου.

Για το Μουσείο δημιουργήθηκαν πρωτότυπες παραγωγές με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως η κα Ευανθία Ρεμπούτσικα που επιμελήθηκε της μουσικές συνθέσεις.

Οι ηθοποιοί Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τάσος Νούσιας, Νίκος Κουρής, Παναγιώτα Βλαντή και Δημήτρης Καταλειφός «ζωντάνεψαν» με τις φωνές τους πολλά από τα διαδραστικά εκθέματα της έκθεσης του Μουσείου.

INFO

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας[1] βρίσκεται στο Μαρούσι, εντός του Εμπορικού Κέντρου Golden Hall. Λειτουργεί Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 21:00 (τελευταία είσοδος 20:00)

References

  1. ^ Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας (athensolympicmuseum.org)