Το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης αποτέλεσε την πρώτη διά ζώσης συνάντηση της επιχειρηματικής κοινότητας από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες από τη Ρωσία και όχι μόνο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που συναντιούνται εκ του σύνεγγυς και όχι μέσω κάποιας οθόνης.
Με την άφιξή τους στην Αγία Πετρούπολη, όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να κάνουν μοριακό τεστ για κορονοϊό – η απόδειξη ότι η πανδημία παραμένει ψηλά στη σκέψη του κόσμου. Η οικονομία και το επιχειρείν στη μετά πανδημία εποχή ήταν άλλωστε από τα κεντρικά θέματα συζήτησης.
«Η επιχειρηματικότητα στη Ρωσία παραμένει σε μια δύσκολη κατάσταση, διότι οι επιχειρηματίες ξεπληρώνουν ακόμα παλιά χρέη, και στο κράτος και στις τράπεζες, αλλά και προς ιδιώτες. Υπάρχουν πολλά μακροοικονομικά σενάρια για το τι πρόκειται να συμβεί με τη ρωσική οικονομία στο μέλλον», λέει στο euronews ο επιχειρηματικός διαμεσολαβητής Μπόρις Τίτοφ.
Κάποιες ρωσικές επιχειρήσεις δεν επεβίωσαν της πανδημίας, όμως άλλες, όπως οι φαρμακευτικές και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αναπτύχθηκαν. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, η οποία είδε τη ζήτηση των υπηρεσιών της να αυξάνεται εν μέσω lockdown.
Μιλώντας στο euronews, ο διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab Γιεβγκένι Κασπέρσκι τόνισε πως «σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έστειλαν τους υπαλλήλους τους στο σπίτι, όμως δεν μπορούσαν να παράσχουν την απαραίτητη ασφάλεια. Έτσι, οι χάκερς άρχισαν να παραβιάζουν εταιρικά δίκτυα μέσω οικιακών υπολογιστών. Σε σύγκριση με την προ COVID εποχή, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 20 με 25%. Έτσι, η ζήτηση για προστασία ηλεκτρονικών δικτύων και κινητών τηλεφώνων έχει ανέβει εκθετικά»
Οι υπεύθυνες επενδύσεις στο μέλλον, ο ρόλος της Ρωσίας στη διατροφική ασφάλεια, οι εξελίξεις στο κομμάτι των χαμηλών εκπομπών άνθρακα ήταν κάποια από τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Μέσα σε αυτά και το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ποια ήταν σε γενικές γραμμές η επίπτωση της COVID. Είναι η επέκταση της ανάγκης ανθεκτικότητας των συστημάτων ενέργειας, ώστε να περιλαμβάνουν ανθρώπους και εφοδιαστικές αλυσίδες. Επίσης δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ώθηση, ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για αλλαγές σχετικά με την ενέργεια. Άρα, για χώρες που επιδιώκουν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ενεργειακή και κλιματική ουδετερότητα, αυτό προσφέρει την ευκαιρία να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε στο euronews η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας Άντζελα Ουίλκινσον.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα ανέβει στο βήμα του συνεδρίου στην ολομέλεια της Παρασκευής. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να αναφερθεί στην επενδυτική ελκυστικότητα της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους αυτού του φόρουμ.