Σύνοδος των BRICS: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αναζήτηση κοινών στόχων

Όσοι βλέπουν τα BRICS ως το αντίπαλο δέος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης αναζητούν κοινή στόχευση και ανάπτυξη των κατάλληλων μηχανισμών

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, μία Σύνοδος των BRICS συγκεντρώνει τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι ηγέτες Κίνας (ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ),  Ρωσίας (ο υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ), Ινδίας (ο πρωθυπουργός Νορέντα Μόντι), Βραζιλίας (ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα) και Νότιας Αφρικής (ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα) συναντώνται στο Γιοχάνεσμπουργκ με βασικό ζητούμενο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και την πιθανή διεύρυνση της ομάδας.

Τα βασικά θέματα στην ατζέντα είναι 

  • η πιθανή ένταξη στην ομάδα των BRICS περισσότερων χωρών, κυρίως χωρών που αναζητούν ένα αντίπαλο στις χώρες της ομάδας G7 δέος, 
  • η σύσταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας και 
  • η αύξηση των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα και όχι σε δολάρια.

Το τελευταίο είναι από τα θέματα που απασχολούν κυρίως τη Ρωσία, λόγω των δυτικών κυρώσεων. 

Όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μετέχει στη Σύνοδο με τηλεδιάσκεψη καθώς δεν μπόρεσε να μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ λόγω του διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή τους, οι συναλλαγές μεταξύ των BRICS γίνονται όλο και λιγότερο σε δολάρια.

«Η αντικειμενική και μη αναστρέψιμη διαδικασία αποδολαριοποίησης των οικονομικών μας δεσμών κερδίζει δυναμική, καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών για αμοιβαίες πράξεις και συναλλαγματικό και οικονομικό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του δολαρίου στις εξαγωγές-εισαγωγές στα πλαίσια των BRICS μειώνεται» τόνισε ο Πούτιν. 

Η ιδέα της Βραζιλίας για ένα κοινό νόμισμα δεν θα συζητηθεί τελικά στη Σύνοδο, αφού δεν έτυχε ευρείας αποδοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής, πάνω από 40 χώρες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στα BRICS.