Ανέκαθεν το ανθρώπινο σώμα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για πλήθος καλλιτεχνών. Από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι τη Νεότερη εποχή τα μέλη του σώματος αποτυπώνονταν με γλαφυρότητα σε ανάγκη αποκρυπτογραφώντας κάθε σημείο τους. Το σώμα έχει αποτελέσει κατά καιρούς θέμα συζητήσεων για την γύμνια του και την ελκυστικότητά του. Το γεγονός αυτό φέρνει αυτόματα σε πρώτο πλάνο τις αλλαγές, στις οποίες υπόκειται η κοινωνία ανά τους αιώνες. Από την έξαρση του φεμινιστικού κινήματος μέχρι το σημερινό body shaming και την σεξουαλική παρενόχληση, τα περί σώματος ανακατεύονται στις κοινωνικές αλλαγές δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τη μεγαλειότητα τους.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί μέρος των καθημερινών συζητήσεων και ανησυχιών, κυρίως των νέων, αλλά και των ηλικιωμένων. Οι ανησυχίες αυτές ίσως εν μέρει να εμπίπτουν στο γεγονός ότι το σώμα συχνά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας βιομηχανίας που έχει ως στόχο την παραποίηση και την υπονόμευση του. Οι βασικές βιώσιμες λειτουργίες του παραμερίζονται συνεχώς υποβαθμίζοντας τις δυνατότητές του και μετατρέποντάς το σε έρμαιο των προτύπων που προωθούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι οι ανησυχίες των ανθρώπων γίνονται αμέσως ανασφάλειες.
Πως, όμως, μέσα από τις “ατέλειες” κάποιου αναδεικνύεται η τελειότητα του σώματος; Αυτό νομίζω είναι και το βασικό ερώτημα της φωτογράφισης και κατ’ επέκτασιν της ίδιας της έκθεσης του κ. Σταύρου Βαγή που φιλοξενείται από τις 20 Αυγούστου στον υπαίθριο χώρο του Marlen στο Αργάσι. Έχοντας την χαρά να παρακολουθήσω από κοντά το εγχείρημα αυτό από την αρχή έως το τέλος συνειδητοποίησα ότι η τελειότητα για τον καθένα είναι υποκειμενική, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να κατακτηθεί, αν δεν εμπεριέχει κάποιο ψεγάδι. Το ερώτημα ήταν καίριο: “Νιώθεις ανασφάλεια για κάποιο σημείο του σώματος σου;”. Ερώτημα που όμως δεν απέτρεψε τους συμμετέχοντες, αφού η ταυτότητα τους παραμένει άγνωστη στα μάτια των θεατών της έκθεσης. Οι κοντινές λήψεις του φωτογράφου και η επιλογή του να τις τραβήξει και ακολούθως να τις εκθέσει ασπρόμαυρες, αναδεικνύουν αυτό ακριβώς που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελε ο συμμετέχων ή η συμμετέχουσα να καλύψει. Η ποικιλομορφία αποτελεί κι αυτή ένα σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματος, αφού, αν και οι συμμετέχοντες αποτελούν κατ’ αποκλειστικότητα μέρος της Ζακυνθινής κοινωνίας, ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά φύλα, ενώ ορισμένοι είναι και διαφορετικής εθνικότητας.
Κύριο στόχο της έκθεσης αποτελεί η ανάδειξη συγκεκριμένων μερών του σώματος, που επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες σε συνεργασία με τον φωτογράφο, σε μια προσπάθεια αποδοχής των ανασφαλειών τους και έκφρασης τους. Η προθυμία τους να γίνουν για λίγο ευάλωτοι μπροστά στον φωτογραφικό φακό, να τσαλακωθούν, φανερώνει την επιθυμία τους να ξεπεράσουν οποιαδήποτε ανασφάλεια είχε δημιουργηθεί σε αυτούς, αλλά και την ανάγκη να προτρέψουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Η έκθεση με τίτλο DeTales είναι ελεύθερη για το κοινό,ξεκινάει στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Πομόνη Ανδριανή
The post Αργάσι: Έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Βαγή | 20 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου 2023 appeared first on ZANTETIMES.GR.