Από πληροφορίες προκύπτει πώς η ΑΑΔΕ θα ελέγξει για το 2023 τα τιμολόγια των λειτουργικών εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών , βάζοντας “φρένο” στην προσπάθεια μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος.
Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), προκύπτει από την ΑΑΔΕ, δηλωμένο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, τα ποσά αυτά τα δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους . Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος.
Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ προχωρά σε “ηλεκτρονικό φακέλωμα” των λογαριασμών ΔΕΚΟ, ζητώντας από τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες να της αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν στην Εφορία.
Επίσης , ένα Ερωτηματολόγιο 14 σημείων θα κληθούν να συμπληρώσουν όσοι φορολογούμενοι δηλώνουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.
Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μέσω mail ή ακόμη και δια ζώσης ένα έντυπο 14 ερωτήσεων. Η ΑΑΔΕ θα του ζητεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 5-10 ημερών να απαντήσει, προκειμένου να καθορίσει το ύψος των δαπανών του συγκεκριμένου φορολογούμενου για τα έτη για τα οποία ελέγχεται. Στο πρώτο τμήμα του εντύπου ο φορολογούμενος θα καλείται να συμπληρώσει βασικές πληροφορίες για τον ίδιο(στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και για την/τον σύζυγό εφόσον είναι έγγαμος/η και τα παιδιά του εφόσον υπάρχουν). Στο δεύτερο τμήμα του ερωτηματολογίου θα ερωτάτε ο φορολογούμενος για τις δαπάνες διαβίωσης και ο ελεγχόμενος πρέπει να απαντήσει, αναλυτικότερα αν :
– Αν φιλοξενήθηκε τα έτη που ελέγχεται και από ποιους
– Εάν είναι διαζευγμένος, αν πληρώνει διατροφή και ποιο το ύψος της
– Τους αριθμούς παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (κύριες και δευτερεύουσες)
– Τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
– Τις μεταβολές (αγορές, πωλήσεις, κληρονομιές) στην περιουσία του
– Τις εισφορές που κατέβαλε , υποχρεωτικές και μη, σε ασφαλιστικά ταμεία, συλλόγους, οργανώσεις κτλ.
– Αν διαθέτει ή όχι πιστωτική κάρτα
– Αν έλαβε οποιοδήποτε είδος δανείου
– Τα ασφάλιστρα που πλήρωσε για τα οχήματα που έχει στην κατοχή του
– Αν έχει κάποια ασφάλεια (ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης)
– Αν έχει ασφαλίσει τα ακίνητα του
– Αν πληρώνει δίδακτρα
– Τυχόν άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους
– Τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών
– Είναι σαφές πώς με όλες αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ότι κάποιος έχει δαπάνες 16.000 ευρώ, ενώ δηλώνει εισοδήματα 9.900 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αρνηθεί να απαντήσει στο έντυπο των ερωτήσεων δεν θα υπάρχουν κυρώσεις. Απλά η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει τα στοιχεία μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες με τις οποίες επικοινωνεί. Όμως στα φορολογικά αρχεία της ο φορολογούμενος θα καταγραφεί ως μη συνεργάσιμος και εξαιτίας αυτού να …διευρυνθεί και το πεδίο ελέγχου του.
Τσουκαλάς Γ. Νίκος
Λογιστής α τάξης
The post Νίκος Τσουκαλάς: Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει για το 2023 τα τιμολόγια των λειτουργικών εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών appeared first on ZANTETIMES.GR.