Ρωσία: Ποινές σε ιερείς που στηρίζουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Περιπτώσεις ορθόδοξων ιερέων στους οποίους το Πατριαρχείο Μόσχας επέβαλε ποινές, επειδή έκρινε ότι ενεπλάκησαν με τις τοποθετήσεις τους στην πολιτική

Όρθιος σε μια παλιά ορθόδοξη εκκλησία στην Αττάλεια με μια Βίβλο στο ένα χέρι και ένα κερί στο άλλο, ο πατέρας Ιωάννης Κόβαλ έκανε μια από τις πρώτες του λειτουργίες σε ορθόδοξο ναό στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να τον απολύσει μετά την προσευχή του για ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Κόβαλ έκανε έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, ο οποίος τον Ιούνιο αποφάσισε να αποκαταστήσει τον ιερό του βαθμό.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση εφέδρων, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ζήτησε από τους κληρικούς του να προσευχηθούν για τη νίκη. 

Ο 45χρονος ιερέας Ιωάννης Κόβαλ άλλαξε μόνο μία λέξη.

Αντικατέστησε τη λέξη “νίκη” με τη λέξη “ειρήνη”

«Με τη λέξη “νίκη” η προσευχή απέκτησε προπαγανδιστικό νόημα, επηρεάζοντας τη σωστή σκέψη στους ενορίτες. Αυτό ερχονταν σε αντίθεση με τη συνείδησή μου», δηλώνει ο ιερέας.

Η επιρροή του πατριάρχη ξεπερνά πολύ τα όρια της χώρας του και οι εντολές του ισχύουν ακόμη και για ιερείς που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Τον Φεβρουάριο, ο Κύριλλος έθεσε σε αναστολή για τρεις μήνες τον ιερέα Αντρέι Κορντόσκιν, στη Μαδρίτη, για τη στάση του ενάντια στις μάχες. 

Από τις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης, ο Κορντόσκιν καταδίκασε δημόσια τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και προσεύχεται τακτικά για την ειρήνη στην Ουκρανία. Τιμωρήθηκε για «υποκίνηση μίσους» στους ενορίτες του.

«Νομίζω ότι έχω καθήκον να μιλήσω με οποιοδήποτε κόστος. Αλλά, φυσικά, δεν μπορώ να καλέσω τα αδέρφια μου που βρίσκονται στη Ρωσία να κινδυνεύσουν», υπογραμμίζει ο ιερέας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξηγεί ότι οι ποινές επιβάλλονται ως τιμωρία για τη χαρακτηριζόμενη ως εμπλοκή των ιερέων τους στην πολιτική.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ωστόσο η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ονομασία: Χριστιανοί Ενάντια στον Πόλεμο έχει εντοπίσει τουλάχιστον 30 ορθόδοξους ιερείς που αντιμετώπισαν πιέσεις από θρησκευτικές ή κρατικές αρχές από την έναρξη του πολέμου.