Πάνος Αμπελάς: Η Παραμονή Χριστουγέννων στη Ζάκυνθο

Η Παραμονή Χριστουγέννων στη Ζάκυνθο

Σαν η κρύα νύχτα αρχίζει να σκεπάζει τα βουνά και τους κάμπους της Ζακύνθου, ένα ένα τα σπίτια ανάβουν τα φώτα τους, και δειλά οι καπνοί από τις καμινάδες ξεκινούν τον χορό τους προς τα άστρα. Από όπου και αν περάσεις, θα νιώσεις τη μυρωδιά του καπνού να συγκρούεται με τις μυρωδιές των εδεσμάτων που ετοιμάζονται να στολίσουν το τραπέζι της παραμονής. Όλοι οι κάτοικοι τρέχουν στα σπίτια τους και, με μια φωνή, φωνάζουν σε γνωστούς και αγνώστους: “Αύριο με καλό!”. Στους δρόμους βλέπεις να σε προσπερνούν βιαστικά αυτοκίνητα γεμάτα με παιδιά, σκυλιά, δώρα, κατσαρόλες, ταψιά, και, άθελά τους, μια καραμπίνα να ξεπροβάλλει από το πίσω παράθυρο. Βλέπεις τα ζευγάρια να πηγαίνουν για την πρώτη κοινή παραμονή, τα παιδιά να έχουν τους τελευταίους τσακωμούς πριν τα Χριστούγεννα στο πίσω κάθισμα, και ακόμη κάποιον αινιγματικό μοναχικό, που νιώθεις ότι στο τραπέζι δεν θα βρει εκείνον που αγαπά.

Όλα αυτά συμβαίνουν έξω, εκεί που η φύση έχει ήδη γαληνέψει. Μέσα στα σπίτια, όμως, άνθρωποι και καλικάντζαροι δίνουν μάχη στην κουζίνα, στις διακοσμήσεις, και, στα περισσότερα σπίτια, στις συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. Τα μικρά παιδιά τρέχουν και φωνάζουν μέχρι να τα μπουζουριάσουν οι μανάδες στα δωμάτιά τους για να βάλουν τα καλά τους. Όλα τα ζακυνθινά σπίτια, όσο και αν είναι άγνωστα πέρα από τις ακτές του νησιού και όσο έχουν αρχίσει να ξεχνιούνται τα τελευταία χρόνια, είναι πλημμυρισμένα με τη μυρωδιά του βρασμένου μπρόκολου, το οποίο αποτελεί το κυρίως πιάτο της συγκεκριμένης βραδιάς. Η ξεχασμένη νηστεία της ημέρας, βλέπετε… Οπότε, η φιέστα εκείνο το βράδυ δεν περιλαμβάνει ούτε ψητές χήνες, ούτε γαλοπούλες, ούτε γλυκοπατάτες, αν και πάντα οι μάγειροι και μαγειρισες έχουν ετοιμάσει κάνα δυο ορεκτικά για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους παραξενιάρηδες.

Είναι αστείο όταν οι Ζακυνθινοί βρίσκονται καλεσμένοι σε μη ζακυνθινά σπίτια. Βλέπεις κάτι καζάνια με μπρόκολο στα αυτοκίνητα των προσκελημένων Ζακυνθινών δεμένα με λάστιχα και πετσέτες να τραντάζονται στους δρόμους, γιατί δεν έχει νοστιμάδα η παραμονή χωρίς το συγκεκριμένο έδεσμα. Επιπλέον, είναι κωμική η δοκιμασία των Ζακυνθινών για να ελέγξουν αν το μπρόκολο είναι ντόπιο. Με το που κάθονται στο γιορτινό τραπέζι και το μπρόκολο κενώνεται στα πιάτα, παρατηρούν αν μπλαβίζει από το λεμόνι και γυαλίζει από το λάδι που χύνεται πάνω του. Αν δεν μπλαβίσει και ο ζωμός του δεν πάρει μια υπέροχη μωβ απόχρωση, τότε ξεκινούν τα στραβοκοιτάγματα…

Πριν, όμως, κενωθεί το χρυσοπράσινο μπρόκολο, η βραδιά πρέπει να ξεκινήσει με το τελετουργικό της κουλούρας: ένα πυκνό, μαύρο γλυκό ψωμί με μια τρύπα στο κέντρο, σπαρμένο με λευκές και μαύρες σταφίδες, κουκουνάρια, πορτοκαλόφλουδες, σπιτζερικά (μπαχαρικά), και πασπαλισμένο στην κρούστα με σουσάμι, καρύδια, και κάποτε χρωματιστή ζάχαρη. Στολίδι μυστηριακό του χριστουγεννιάτικου δείπνου, που εκείνη τη βραδιά, την παραμονή, ενώνει όλη την οικογένεια γύρω από το τρεμόσβησμα της φωτιάς ή το αδύναμο φως ενός κεριού, σαν να τους τυλίγει μέσα σε μια μυστηριακή ιεροτελεστία. Ολόκληρη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το ψωμί, κι ο γηραιότερος του σπιτιού, σκυμμένος μπροστά στη φλόγα, βρέχει ένα μικρό ματσάκι από κυπαρίσσι κι ελιά μέσα σε ένα μείγμα κρασιού κι ελαιόλαδου. Με αργές κινήσεις, γεμάτες σκόπιμη, γηγενή ευλάβεια, ραντίζει την κουλούρα. Η οικογένεια περιμένει, αμίλητη, και, καθώς εκείνος στάζει το λάδι, που στάζει κάτω από την τρύπα στο κέντρο και χαράσσει σταυρωτά την επιφάνειά της, όλοι σιγοψέλνουν την προσευχή:

«Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως, εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό αστέρος εδιδάσκοντο, σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης και σε γινώσκειν εξ ύψους Ανατολήν. Κύριε, δόξα σοι.»

Δεν είναι ίδια, όμως, αυτή η κουλούρα σε όλα τα μέρη του νησιού. Αλλιώς φτιάχνεται στον κάμπο, αλλιώς στα ορεινά. Στον κάμπο η κουλούρα είναι πιο περίτεχνη, με ζάχαρη στη κρούστα και πιο ξανθιά στο χρώμα. Στα ορεινά χωριά, όπως ο Κοιλιωμένος, όπου η αρμύρα της μνήμης και του χρόνου γαντζώνεται στα πέτρινα όρια των αυλών, η κουλούρα ήταν απλή: ένα φουσκωτό ψωμί με σουσάμι πάνω στο κρούστα, δίχως τα πλούσια στολίσματα, μόνο με λίγες σταφίδες ριγμένες με φειδώ.

Στα χωριά της Ρίζας ζει και βασιλεύει ακόμη ένα άλλο έθιμο: την παραμονή των Χριστουγέννων τοποθετούν πάνω στη φωτιά δύο ξύλα που ενώνονται σε σχήμα σταυρού. Το ένα από αυτά, το πιο ογκώδες και μακρύ, φέρει την ονομασία «δωδεκαημερίτης» και καίγεται πολύ αργά, καλύπτοντας ολόκληρη την περίοδο των δώδεκα εορταστικών ημερών, λειτουργώντας ως σύμβολο αντοχής και προστασίας. Κάποτε, οι παλαιότεροι τα αποκαλούσαν και «νεόνυμφους» και πίστευαν ότι η στάχτη τους είχε διττή δύναμη: αφενός βοηθούσε να προφυλάσσονται τα λαχανικά από τη μελίγρα, αφετέρου, αν ριχνόταν την ώρα ενός γάμου, μπορούσε να επιφέρει δυστυχία στο νεόνυμφο ζευγάρι.

Κι ύστερα, έρχεται η σειρά του μαχαιριού. Ο γηραιότερος κόβει τα κομμάτια, ανακαλώντας ονόματα: «Πρώτα του Χριστού, μετά του σπιτιού, του νοικοκύρη… και, τέλος, ούλου του κόσμου.» Λες και με αυτό το κοφτερό ατσάλι άνοιγε διαδρόμους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Κόβονται κομμάτια για όλους, ακόμη και για εκείνους που η μοίρα τους έριξε σε ξένους τόπους. Είναι συγκινητικές οι ιστορίες για κομμάτια ξενιτεμένων που με ευλάβεια φυλάσσονται ή τους αποστέλλονται τυλιγμένα μέσα σε κάποιο πακέτο. Τα παιδιά, όμως, περιμένουν το «εύρημα», εκείνο το νόμισμα κρυμμένο μέσα στη ζύμη, που θα φέρει καλοτυχία—ή έστω την ψευδαίσθησή της—για έναν χρόνο ολόκληρο. Φωνές, γέλια, και παράπονα γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούγονται τα παράπονα των χαμένων: «Πάλι σε τούτονε!» Και πάντα, η φωνή της παρηγοριάς απαντά: «Δεν πειράζει, θα το βρεις στη Βασιλόπιτα.»

Τέλος, έρχεται η στιγμή για εκείνες τις γυαλισμένες καραμπίνες. Με το που κόβεται η κουλούρα, διάφορα μέλη της οικογένειας βγαίνουν έξω και σμπαράρουν κάμποσες φορές, αναγγέλλοντας τη χαρά του σπιτιού για την γέννηση του Θεανθρώπου. Βέβαια, η χαρά και τα σμπάρα της βραδιάς αυτής λειτουργούν και ως ειδοποίηση για κάποιους ότι έχουν αργήσει στο τραπέζι. Για έναν περίεργο λόγο, σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιος που φωνάζει έντρομα στους υπόλοιπους: «Πάμετε, την εκόψανε δίπλα!»

Καθώς η νύχτα προχωρά και τα αστέρια σιγά σιγά σβήνουν από τη λάμψη της χαράς που πλημμυρίζει τα ζακυνθινά σπίτια, η γιορτινή ατμόσφαιρα αγκαλιάζει τις ψυχές. Οι ήχοι των τραγουδιών και οι μυρωδιές από το ζεστό κρασί, το χοιρομέρι, το ντόπιο τυρί, τα γλυκά και το μπρόκολο γεμίζουν τον αέρα, σαν να θέλουν να συνθέσουν μια εφήμερη φωλιά που ενώνει τους ανθρώπους σε μια στιγμή μαγείας και παράδοσης. Το τραπέζι έχει τελειώσει και όλοι χαμογελαστοί ονειρεύονται το πηχτό αυγολέμονο της επόμενης μέρας, του οποίου τα υλικά βρίσκονται ήδη στους πάγκους της κουζίνας.

Κι όταν όλα ησυχάσουν και τα παιδιά κοιμηθούν, κρατώντας σφιχτά το “εύρημα” ή την υπόσχεση της βασιλόπιτας, ένας παράξενος παλμός φαίνεται να αιωρείται. Είναι το πνεύμα της αγάπης και της προσμονής, που θυμίζει ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια γιορτή, αλλά μια ευκαιρία για επανένωση, ελπίδα και ανανέωση.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, τα φετινά Χριστούγεννα να φέρουν φως στις καρδιές όλων, όπως το άστρο της Βηθλεέμ που φώτισε τη γέννηση της Ελπίδας. Και το νέο έτος ας είναι γεμάτο από στιγμές τόσο πολύτιμες και αληθινές όσο εκείνες που σφυρηλατούνται γύρω από το γιορτινό τραπέζι, τα γέλια, τις προσευχές και την προσδοκία.

Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο, ευλογημένο νέο έτος!

The post Πάνος Αμπελάς: Η Παραμονή Χριστουγέννων στη Ζάκυνθο appeared first on ZANTETIMES.GR.

Εθελοντική ομάδα Ζακύνθου: Χριστουγεννιάτικη Γιορτή | Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί, η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου σας καλεί σε μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη γιορτή στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, στην πόλη της Ζακύνθου. Η εκδήλωση υπόσχεται να γεμίσει μικρούς και μεγάλους με χαρά και γιορτινή ατμόσφαιρα.

Στην εκδήλωση, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, μια κίνηση που έχει γίνει παράδοση από την ομάδα και φέρνει χαμόγελα στα παιδικά πρόσωπα κάθε χρόνο. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν γλυκά κεράσματα, θα “κλάψουν” την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη κουλούρα και θα αφεθούν σε γιορτινούς μουσικούς ρυθμούς.

Η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου σας προσκαλεί όλους να συμμετάσχετε στη γιορτή αυτή, που έχει στόχο όχι μόνο τη διάδοση του πνεύματος των Χριστουγέννων, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας μέσα από τη χαρά της προσφοράς και της συλλογικότητας.

Μην χάσετε την ευκαιρία να γιορτάσετε μαζί με φίλους και οικογένεια σε μια ημέρα γεμάτη αγάπη, χαρά και ελπίδα για τη νέα χρονιά. Είστε όλοι και όλες καλεσμένοι!

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!

The post Εθελοντική ομάδα Ζακύνθου: Χριστουγεννιάτικη Γιορτή | Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης appeared first on ZANTETIMES.GR.

Αθανάσιος Κατσίμπελης: Τα γενέθλια του Ήλιου της Δικαιοσύνης, Ιησού Χριστού, να μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη

Με ένα μήνυμα γεμάτο νόημα και ελπίδα, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειες τους ενόψει των Χριστουγέννων. Το μήνυμα του κ. Κατσίμπελη, που αναδεικνύει την πνευματική διάσταση της εορτής, επικεντρώνεται στις πανανθρώπινες αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αγάπης.

«Τα γενέθλια του Ήλιου της Δικαιοσύνης, Ιησού Χριστού, να μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη, που αντλούμε από το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός ότι ‘εφάνη γαρ Θεός ανθρώποις δια γεννήσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατσίμπελης υπογράμμισε την πνευματική ακτινοβολία των Χριστουγέννων, χαρακτηρίζοντας την εορτή ως την ανατολή του «Φωτός της Γνώσεως» και του «Ήλιου της Δικαιοσύνης», τονίζοντας πως «το σκοτάδι θα συντριβεί».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» σε όλους, με την προσδοκία οι γιορτινές αυτές μέρες να φέρουν φως, ελπίδα και αισιοδοξία σε κάθε οικογένεια.

Το μήνυμα του προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου:

Τα γενέθλια του Ήλιου της Δικαιοσύνης, Ιησού Χριστού να μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Αγάπη που αντλούμε από το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός ότι «εφάνη γαρ Θεός ανθρώποις δια γεννήσεως»

Ανατέλλει το Φως Της Γνώσεως και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης! Το σκοτάδι θα συντριβεί!!

Καλά Χριστούγεννα!!

The post Αθανάσιος Κατσίμπελης: Τα γενέθλια του Ήλιου της Δικαιοσύνης, Ιησού Χριστού, να μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη appeared first on ZANTETIMES.GR.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παιδικές φωνές στο Δημαρχείο Ζακύνθου

Γιορτινή ατμόσφαιρα πλημμύρισε το Δημαρχείο Ζακύνθου, καθώς τα κάλαντα, οι μελωδίες και οι παιδικές φωνές έφεραν το πνεύμα των γιορτών στο γραφείο του Δημάρχου, Γιώργου Στασινόπουλου.

Μικροί και μεγάλοι, με χαμόγελα και εορταστική διάθεση, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά κάλαντα και να ανταλλάξουν ευχές για την εορταστική περίοδο. Το γραφείο γέμισε με χαρά και αισιοδοξία, μεταφέροντας το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας που φέρνουν μαζί τους τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Στασινόπουλος ευχαρίστησε θερμά τους μικρούς επισκέπτες και τους συνοδούς τους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την όμορφη πρωτοβουλία που γεμίζει τις καρδιές όλων με χαρά. «Η Ζάκυνθος υποδέχεται τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και δύναμη, βασιζόμενη στη ζωντάνια και την ενέργεια της νέας γενιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

The post Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παιδικές φωνές στο Δημαρχείο Ζακύνθου appeared first on ZANTETIMES.GR.

Διονύσιος Βίτσος: Η κουλούρα αποτελεί ένα ζακυνθινό έθιμο, μοναδικό στον κόσμο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορικότητά του

«Πού αλλού σε κόβουνε
με χαρές με σπάρα και ούρα”
Χριστοπαραμονιάτικη
του τόπου μου κουλούρα»; ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΑΣΙΑΝΟΣ

Η κουλούρα αποτελεί ένα ζακυνθινό έθιμο, μοναδικό στον κόσμο, από όσο γνωρίζουμε, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορικότητά του, αφού αποτελεί την συνέχεια τελετών που χάνονται στα βάθη των χιλιετιών στο χώρο της Μεσογείου.

Η κουλούρα είναι ένα συγκεκριμένο ψωμί που κόβεται πάνω από φωτιά, από πάνω από έναν ανθρώπους και με τελετουργικό τρόπο. Διαφέρει στα επί μέρους σημεία μεταξύ των αστών, των ανθρώπων του λαού και των ανθρώπων των χωριών. Πρώτα από όλα η ίδια η κουλούρα είναι διαφορετική όσον αφορά τα υλικά. Στη Χώρα, στους εύπορους είναι σαν γλυκό, ένα ψωμί με μπαχαρικά, πολλή μαύρη σταφίδα και ξηρούς καρπούς. Στους ανθρώπους του λαού τα συστατικά ήταν λιγότερα και σε αριθμό και σε ποσότητα. Στα χωριά τα συστατικά ήταν ακόμη πιο λιτά. Πάντα όμως οι κουλούρες ήταν καλοζυμωμένες και ευωδιαστές.

Τα μπαχαρικά και οι ξηροί καρποί, καρύδια, κουκουνάρια, σταφίδες ή και γλυκάνισο κλπ. είναι ό,τι συνδέει την κουλούρα με την ιστορία της, αλλά και με τα Χριστούγεννα. Έχουν να κάνουν με την ευφορία της γης και την παράκληση στο Θεό για την καλή σοδειά. Όπως και το κρασί και το λάδι που χύνονται πάνω από αναμμένη φωτιά και προκαλείται καπνός, δεν είναι παρά οι χοές των αρχαίων λαών, που συνόδευαν τις παρακλήσεις τους στο θείον. Δεν χύνονται, άλλωστε με τυχαίο τρόπο, αλλά μέσα από την τρύπα στο κέντρο της κουλούρας, δίκην βωμού.

Γιατί η κοπή της κουλούρας ξεκίνησε από φόβο, τον φόβο του ανθρώπου ότι θα σβήσει ο ήλιος, που τότε ήταν ο Θεός, και θα καταστραφεί η γεωργία. Τον ίδιο φόβο δηλαδή που προκάλεσε τις προ Χριστού τελετές κατά την ίδια περίοδο που γιορτάζουμε εμείς τα Χριστούγεννα. Όλοι οι προ Χριστού πολιτισμοί πίστευαν ότι μετά την χειμερινή ισημερία στις 21 Δεκεμβρίου και τη στασιμότητα της μεγάλη νύχτας τις επόμενες μέρες, ότι ήλιος θα λάμπει όλο και λιγότερο κάθε μέρα μέχρι να εξαφανιστεί, αν δεν τον παρακαλέσουν να μείνει και να λάμπει όλο και περισσότερο.

Oι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και σε όλες τις εποχές λάτρεψαν ως Θεούς τα δύο πιο χαρακτηριστικά και ευκολοδιάκριτα ουράνια σώματα, τον Ήλιο και την Σελήνη. Ο ρόλος της Σελήνης ήταν χθόνιος, ενώ ο ρόλος του Ήλιου ουσιαστικός και καταλυτικός, (προαιώνια πάλη του καλού με το κακό).

Αλλά και όλοι οι αρχαίοι λαοί, Έλληνες, Bαβυλώνιοι, Aιγύπτιοι, Iνδοί, Πέρσες , λαοί της Nότιας και Kεντρικής Aμερικής συσχέτιζαν το Ηλιακό Φως με την φώτιση και την δημιουργική δύναμη της Φύσης, γι’ αυτό ο Ήλιος συμβολίζει και είναι η μοναδική πηγή της Γνώσης.

Ο Χριστιανισμός είδε πως δεν μπορούσε να αποκόψει του χριστιανούς από τόσο ισχυρά και προαιώνια έθιμα, οπότε τα υιοθέτησε και ο ίδιος
Χαρακτηριστικά:

• Ο Ώρος στην Αίγυπτο γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου από την παρθένο Ίσιδα. Η γέννηση του συνοδεύτηκε από την εμφάνιση ενός άστρου στην ανατολή το οποίο ακολούθησαν τρεις μάγοι για να τον βρουν και να φέρουν δώρα στον νεογέννητο σωτήρα.

• Ο «Άττις» στη Φρυγία, γεννήθηκε από την παρθένα «Νάνα» στις 25 Δεκεμβρίου. Σταυρώθηκε, θάφτηκε σε τάφο και μετά από 3 μέρες αναστήθηκε.

• Ο Κρίσνα στην Ινδία, γεννήθηκε από την παρθένα «Ντεβάκι» με ένα άστρο στην ανατολή να σηματοδοτεί τον ερχομό του, έκανε θαύματα με τους 12 μαθητές του και μετά τον θάνατό του αναστήθηκε σε τρείς ημέρες.

• Ο Διόνυσος στην Ελλάδα, γεννήθηκε από την παρθένα Σεμέλη στις 25 Δεκεμβρίου, ήταν δάσκαλος που ταξίδευε κάνοντας θαύματα, και μετά το θάνατό του αναστήθηκε.

• Ο Μίθρα στην Περσία, γεννήθηκε από παρθένο στις 25 Δεκεμβρίου. Είχε 12 μαθητές κι έκανε θαύματα. Μετά τον θάνατό του θάφτηκε για 3 μέρες και αναστήθηκε. Ονομαζόταν επίσης «η Αλήθεια», «το Φως» και πολλά άλλα. Ιερή ημέρα του Μίθρα, ήταν η Κυριακή.

Αλλά και οι Ρωμαίοι έχυναν κρασί μηλίτη, λάδι στο έδαφος για να ευνοήσουν την γονιμότητα των σοδιών τους (όρα τρόπο κοπής της Ζακυνθινής Κουλούρας).

Ας δούμε πώς ο Γρηγόριος Ξενόπουλος περιγράφει στο περιοδικό “Αττικόν Μουσείον”, το 1891 το πώς οι αστοί ζακυνθινοί έκοβαν την κουλούρα, διαδικασία που έπαιρνε μορφή βεγγέρας:

«Στη μέση ενός μεγάλου τραπεζιού περίμενε δίπλα σε ένα μεγάλο μαχαίρι η κουλούρα. Όταν μαζευόμαστε όλοι μεταφέραμε την κουλούρα με πομπή στην κουζίνα. Εκεί πάνω στη φωτιά ήταν τοποθετημένα σταυροειδώς δύο ξύλα καιόμενα, τα οποία απεικόνιζαν συμβολικά τον Αδάμ και την Εύα προ της ελεύσεως του Χριστού, καιόμενος στις φλόγες της Κόλασης. Πάνω από τη φωτιά εκρατείτο από όλους η κουλούρα, ερρίπτετο δε μέσα από την οπή της μίγμα κρασιού και λαδιού, το οποίον έσβυνε την φωτιά, ως σύμβολον της ευσπλαγχνίας, δια της οποίας ο Χριστός ερχόμενος σήμερον εις τον κόσμον, έσωζεν από τον Άδην τους πρωτοπλάστους. Εψάλλαμεν το τροπάριον της Γεννήσεως, ότε η οικία αντηχούσε από την αρμονίαν του εκκλησιαστικού μέλους, και ελαμβάναμεν όλοι μαζί την κουλούραν την οποίαν μετεφέραμεν πάλιν εις το τραπέζι. Εκεί τώρα ο οικοδεσπότης έκοπτεν εις καθένα το κομμάτι, το οποίον έτυχε να κρατή κατά την μεταφοράν, και φαιινόταν η κιτρινωπή ψύχα της κουλούρας, με τις μαύρες σταφίδες, και όλοι την εσκάλιζαν με το πηρούνι ή το μαχαίρι, μήπως συναντήσουν το ηύρεμα.

Μετά την τελετή ετρώγαμε το δείπνον, το οποίον, κατ’ απαράβατον έθιμο αποτελείτο από βραστά ζακυνθινά βερτζότα, συνωδευμένα από χαβιάρι μαύρα κυρίως, ελιές και άλλα νηστήσιμα. Το τραπέζι ήταν πάντα πλούσιο σε επιδόρπια, στραγάλια, ξερούς καρπούς και φρούτα. Ο οίνος έρρεν άφθονος που κατά παλαιόν έθιμον τον ρουφούσαν μέσα από κλαδί από σέλινο το οποίο υπήρχε εκεί δίπλα για το σκοπό αυτόν.

Άρχιζαν τότε οι προπόσεις και τα τραγούδια. Η ζακυνθινή καντάδα έδινε κι έπαιρνε και κατά καιρούς εψάλλονταν τροπάρια χριστουγεννιάτικα, όχι λιγώτερο μελωδικά από την καντάδα. Μ’ εμάγευε, λέει ο Ξενόπουλος, προπάντων το πανηγυρικό εκείνο: Χριστός γεννάται δοξάσατε, τον ήχον του οποίου μικρός όταν ήκουα, ενόμιζα ότι ανοίγει ο ουρανός.

Αφότου αποτρώγαμεν, όσοι κάθονταν στο τραπέζι χωρίζονται σε ομάδες καιδιασκεδάζουν, πίνουν και συνομιλούν, ενώ οι νέοι συνοδευόμενοι από δύο κιθάρες και ένα βιολί τραγουδούν».

Με ανάλογο τρόπο κοβόταν η κουλούρα και στην υπόλοιπη Ζάκυνθο, πάνω από τη γωνιά, χωρίς χαβιάρια, αλλά με τη φωτιά που ζέσταινε την οικογένεια και στην οποία μαγείρευαν, σήμερα στο τζάκι ή σε αυτοσχέδια φωτιά. Στα χωριά, αλλά και στη χώρα το κόψιμο συνοδεύεται από έναν πυροβολισμό από κυνηγετικό όπλο που, λέγεται ότι δείχνει την αγανάκτηση για το διώκτη του Θείου Βρέφους που είναι ο Ηρώδης.

Από την ίδια ζύμη γίνεται και το ψωμί των Χριστουγέννων, το χριστόψωμο, που διαφέρει από την κουλούρα στο ότι δεν έχει στη μέση τρύπα.

Οι ζακυνθινοί έχουν την κουλούρα περί πολλού. Γράφει αλλού ο Ξενόπουλος: «Γι’ αυτό κι ένας δικός μας ποιητής, ο Ανδρέας Μαρτζώκης, στο σατιρικό ποίημά του, «Ζακυθινός Μνηστήρας», παρασταίνει κάνοντας ποιητική αδεία χρήση αναχρονισμού, ένα Ζακυθινό αρχοντόπουλο στην ..ομηρική Ιθάκη, επί Οδυσσέως, που για να συγκινήσει την Πηνελόπη, της προσφέρει… τ’ ωραίο χριστόψωμο που του είχε στείλει τα Χριστούγεννα η μητέρα του από την Ζάκυνθο!

Το έθιμο της κουλούρας ατόνισε αρκετά αμέσως μετά την Μεταπολίτευση. Οι ζακυνθινοί με πρώτους το Δημόσιο και τους ταγούς του υιοθετούσαν το έθιμο της βασιλόπιτας. Τα αντέτια όμως στην Ζάκυνθο είναι ισχυρά και υπήρξαν αντιδράσεις που τελικά απέδωσαν.

Σήμερα έχουμε φτάσει, εκεί που η κουλούρα ήταν αυστηρά δεμένη με τα Χριστούγεννα να την βρίσκει κανείς σε φούρνους στη διάρκεια όλου έτους.
Άλλο όμως η κουλούρα οποιαδήποτε άλλη εποχή κι άλλο εκείνη της παραμονής των Χριστουγέννων ακόμα κι αν πρόκειται για το ίδιο ψωμί. Γιατί η κουλούρα τα Χριστούγεννα παραμένει να είναι αυτό που ενώνει τους απανταχού ζακυνθινούς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αφού το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων όλοι, όπου κι αν βρίσκονται συγκεντρώνονται πάνω από την κουλούρα, είτε ως οικογένεια, είτε ως φίλοι, είτε ως τοπικός πολιτισμός: Όλοι το τελούν με τις ίδιες διαδικασίες, το ίδιο τυπικό. Έτσι ξεφεύγει μιας θρησκευτικής τελετής και νοερά συνδέει τους ζακυνθινούς από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με αγάπη, με έγνοια και μνήμη.

Διονύσιος Βίτσος

The post Διονύσιος Βίτσος: Η κουλούρα αποτελεί ένα ζακυνθινό έθιμο, μοναδικό στον κόσμο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορικότητά του appeared first on ZANTETIMES.GR.

Δήμος Ζακύνθου: Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τις δημοτικές φιλαρμονικές στον Δήμαρχο

Οι δημοτικές φιλαρμονικές Ζακυνθίων 1816, Αλυκών και Αρτεμισίων επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Γιώργο Στασινόπουλο για να του παιανίσουν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα και να ανταλλάξουν ευχές.

Η μελωδική τους παρουσία γέμισε το δημαρχείο με το πνεύμα των εορτών, προσφέροντας χαρά και αισιοδοξία για τη νέα χρονιά.

Κατα παράδοση ο Δημαρχος Ζακύνθου συνόδευσε την Φιλαρμονική Δ.Ε. Ζακυνθίων 1816 στο Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Βουλευτή Ζακύνθου.

The post Δήμος Ζακύνθου: Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τις δημοτικές φιλαρμονικές στον Δήμαρχο appeared first on ZANTETIMES.GR.

Άγιος Διονύσιος: Βγαίνει στην θύρα Του για την Εορτή των Χριστουγέννων (Βίντεο)

Ο Άγιος Διονύσιος, ο προστάτης της Ζακύνθου, δεν είναι απλώς ένας άγιος της Εκκλησίας, αλλά μια ζωντανή παρουσία που συνεχίζει να ενώνει και να καθοδηγεί το νησί με τη χάρη του. Εκτός από τις δύο μεγάλες γιορτές του, στις 17 Δεκεμβρίου και στις 24 Αυγούστου, όπου το Σκήνωμά του παραμένει όρθιο για προσκύνημα κατά τη διάρκεια τριήμερων εορτασμών, ο Άγιος συμμετέχει ενεργά και στις τρεις μεγάλες δεσποτικές γιορτές: τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνεια και το Πάσχα.

Απόψε το βράδυ, μέσα στη γαλήνη και τη σιγαλιά της νύχτας, λίγο πριν τα χαράματα στις 4:00 π.μ., θα ακουστούν τρεις κανονιοβολισμοί και τα χαρμόσυνα σήμαντρα από το καμπαναριό της εκκλησίας του. Αυτή η μοναδική στιγμή σηματοδοτεί την παρουσία του Αγίου, που «όρθιος συνεορτάζει» μαζί με το νησί τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

Η παράδοση αυτή είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Ζακυνθινών, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση τους με τον Άγιο και την πίστη τους στη θαυματουργή δύναμή του. Οι τρεις κανονιοβολισμοί και τα χαρούμενα σήμαντρα λειτουργούν ως σύμβολο ενότητας, θυμίζοντας στους κατοίκους ότι ο Προστάτης τους είναι πάντα δίπλα τους, συμμετέχοντας στις χαρές και τις δοκιμασίες τους.

Αυτό το έθιμο, πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, αποτελεί και έναν κρίκο που συνδέει τις γενιές, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη και την ταυτότητα της Ζακύνθου. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, ο Άγιος Διονύσιος συνεχίζει να αποτελεί έναν φάρο πνευματικότητας και παράδοσης, θυμίζοντας την αξία της πίστης, της αλληλεγγύης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αυτή στιγμή είναι πάντα ιδιαίτερα προσεγμένες, ενώ η αίσθηση της αναμονής και της κατάνυξης αγκαλιάζει ολόκληρο το νησί. Καθώς πλησιάζει η ώρα, οι καρδιές των πιστών γεμίζουν ευλάβεια, προσδοκώντας το χαρμόσυνο μήνυμα που φέρνει ο Άγιος Διονύσιος στην πιο ιερή στιγμή του έτους.

Με τις καμπάνες να ηχούν δυνατά και τους κανονιοβολισμούς να διαπερνούν τη σιωπή της νύχτας, η Ζάκυνθος ξυπνά για να υποδεχθεί όχι μόνο τη γιορτή των Χριστουγέννων αλλά και την αιώνια παρουσία του προστάτη της. Ένας Άγιος που συνεχίζει να στέκεται όρθιος, αγκαλιάζοντας το νησί του με τη χάρη και την ευλογία του.

The post Άγιος Διονύσιος: Βγαίνει στην θύρα Του για την Εορτή των Χριστουγέννων (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος»: Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 2024 | Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη εορταστική διάθεση και πνευματική ζεστασιά, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος»,  Φίλιππος Συνετός ανακοίνωσε τις ετοιμασίες για τη φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ, στο ιστορικό «σπίτι του ποιητή».

Η παράδοση της γιορτής συνεχίζεται και φέτος με την ίδια αγάπη και μεράκι, καθώς το παρτέρι γύρω από το γνωστό έργο «Πνεύμα της Θλίψης» στολίστηκε ξανά με πολύχρωμα λουλούδια εποχής. Παράλληλα, η συλλογή του χώρου εμπλουτίστηκε με νέα βιβλία και έργα τέχνης, αποτελώντας μια ακόμα ένδειξη του σεβασμού προς την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την κοπή της παραδοσιακής Χριστουγεννιάτικης κουλούρας, συνοδευόμενη από ευχές και την ευλογία των πνευματικών πατέρων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραδοσιακά κάλαντα και διεθνείς μελωδίες, που θα μας μεταφέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, καλλιτέχνες από τη νέα γενιά, ηθοποιοί και λόγιοι θα προσφέρουν μια μουσικοφιλολογική εμπειρία, αντάξια της μακράς παράδοσης του χώρου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμές που συνδυάζουν την τέχνη, τη λογοτεχνία και τη μουσική, αναδεικνύοντας το βαθύτερο νόημα της γιορτής.

Με τις θερμές ευχές του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», Φίλιππου Συνετού για καλά Χριστούγεννα και χαρούμενες γιορτές, όλοι είναι καλεσμένοι να παρευρεθούν και να γιορτάσουν μαζί την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση υπόσχεται να αποτελέσει έναν ύμνο στην παράδοση, την τέχνη και τη συλλογική χαρά που φέρνουν οι μέρες των Χριστουγέννων.

The post Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος»: Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 2024 | Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 appeared first on ZANTETIMES.GR.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα 2024: Οι ευχές όλων για υγεία, αγάπη και ειρήνη αντηχούν δυνατά (Βίντεο)

Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντάνεψε και φέτος στη Ζάκυνθο, με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα να γεμίζουν τους δρόμους και τις καρδιές των κατοίκων με χαρά και εορταστική διάθεση. Στην κάμερα του zantetimes.gr είπαν τα κάλαντα μελωδικά και με το ζακυνθινό τους ύφος οι:

1. Παύλος Μαρίνος – Διονύσης Αλαμάνος

2. Διονύσης Μαυρομάτης – Γιάννης Κοριανίτης – Διονύσης Κοριανίτης

Επίσης, τη γιορτινή ατμόσφαιρα ενίσχυσε η Φιλαρμονική Δ.Ε. Αρτεμησίων Ζακύνθου, που πρόσφερε μοναδικές στιγμές μουσικής πανδαισίας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Τα κάλαντα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, κρατούν ζωντανή τη σύνδεση με το παρελθόν και μεταδίδουν το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης. Στη Ζάκυνθο, η παράδοση αυτή αποκτά ιδιαίτερο χρώμα, με τοπικές μουσικές και ξεχωριστές φωνές να δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία.

Η πρωτοβουλία των ντόπιων να διατηρούν και να αναδεικνύουν την παράδοση αυτή αποδεικνύει πως η μουσική και οι γιορτές μπορούν να φέρουν κοντά την κοινότητα και να μας θυμίζουν τη σημασία της αλληλεγγύης και της χαράς.

Οι ευχές όλων για υγεία, αγάπη και ειρήνη αντηχούν δυνατά, καθώς το νησί της Ζακύνθου προετοιμάζεται να υποδεχθεί τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και ελπίδα.

Ακούστε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα 2024 στον παρακάτω σύνδεσμο:

The post Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα 2024: Οι ευχές όλων για υγεία, αγάπη και ειρήνη αντηχούν δυνατά (Βίντεο) appeared first on ZANTETIMES.GR.

Κωνσταντίνος Καποδίστριας: Γίνε η αλλαγή, που θέλεις να δεις στον κόσμο | Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Υγεία, Δύναμη και Φώτιση

Σε κλίμα γιορτινό και με ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, απευθύνει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του προς τους πολίτες του νησιού και όχι μόνο.

Με αφορμή τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και την έναρξη του νέου έτους, ο κ. Καποδίστριας μοιράστηκε το εξής μήνυμα:

«Γίνε η αλλαγή, που θέλεις να δεις στον κόσμο».

Συμπλήρωσε, επίσης, θερμές ευχές για Χρόνια Πολλά, υγεία, δύναμη και φώτιση για όλους:

«Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Υγεία, Δύναμη και Φώτιση………».

Το μήνυμα αυτό αποτελεί μία υπενθύμιση της σημασίας της προσωπικής και συλλογικής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Με τη φράση “Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”, ο κ. Καποδίστριας καλεί όλους τους πολίτες να εμπνευστούν από το πνεύμα των Χριστουγέννων και να συμβάλλουν ενεργά στη βελτίωση της κοινωνίας.

Οι ευχές αυτές, γεμάτες συμβολισμό, αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης, που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους μας, ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

The post Κωνσταντίνος Καποδίστριας: Γίνε η αλλαγή, που θέλεις να δεις στον κόσμο | Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Υγεία, Δύναμη και Φώτιση appeared first on ZANTETIMES.GR.

Αναστασία Βούρτση: Φωτάκια Δένδρου – Φώτα Διαδρόμου

ΦΩΤΑΚΙΑ ΔΕΝΔΡΟΥ – ΦΩΤΑ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

Ο Παναγιώτης κι η Θοδώρα συναντήθηκαν γύρω στο ’80 κάπου στον Πειραιά, που εκείνη είχε πιάσει δουλειά σαν καμαριέρα, ερχόμενη από ένα απομονωμένο χωριουδάκι της Κεντρικής Ελλάδας. Εκείνος είχε αφήσει πίσω του τη Ζάκυνθο από όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό. Τότε αγάπησε τη θάλασσα και παρέμεινε για χρόνια να μοιράζεται τη δική της αγκαλιά με την αγκαλιά της Θοδώρας.

Εκείνη δήλωνε Αθηναία, εκείνος Τζαντιώτης. Εκείνη ήθελε να είναι μοντέρνα, προοδευτική και να μιμείται τις υπερβολές των πρωτευουσιάνων. Ο Παναγιώτης δεν έβλεπε την ώρα να γυρίσει στον τόπο του, στο σπιτάκι του, να αναστηθούν τα παιδιά του στα ίδια χωράφια, στην ίδια γειτονιά που αναστήθηκε κι ο ίδιος. Πριν τα παιδιά ξεκινήσουν το σχολείο κατάφερε και έκανε πραγματικότητα το όνειρό του.

Οι γονείς του, όχι μόνο δεν τους επιβάρυναν, αλλά τους βοηθούσαν με κάθε τρόπο μέχρι την τελευταία τους στιγμή. Τη γυναίκα του μοναχογιού τους την δέχτηκαν με χαρά στο σπιτικό τους. Έφυγαν από τη ζωή αφού πάτησαν τα ενενήντα, «όρθιοι κι έχοντάς τα τετρακόσια». Γερή κράση, έλεγαν όλοι και ο Παναγιωτάκης περηφανευόταν πως έχει καλά γονίδια και θα γεράσει σαν κι αυτούς.

Στη Θοδώρα άρεσε το νησί που βρισκόταν σε τουριστική ανάπτυξη και ακολούθησε με ευκολία τον Παναγιώτη, μα όλα ό,τι βρήκε, ήθελε να τα αλλάξει κι όλο του φώναζε κι όλο του γκρίνιαζε κι αν της χάλαγε χατίρι τον αποκαλούσε και άχρηστο. Και όλο εκείνος προσπαθούσε να της κάνει όλα τα γούστα και την ακολουθούσε σε κάθε μοδάτη επιλογή της, μην τον πει και χωριάτη. Έφτιαξαν μεγάλο σπίτι όπως εκείνη ήθελε, έφτιαξαν κήπους όπως σε εκείνη άρεσαν, ξήλωσαν βεράντες, σήκωσαν τοιχία όπως τα είδε και την εντυπωσίασαν. Σε τίποτα δεν της έλεγε όχι.

Κάθε χρόνο σαν πλησίαζαν Χριστούγεννα, το σπίτι στολιζόταν μέσα κι έξω, απ’ άκρη σ’ άκρη, με χιλιάδες φωτάκια, αμέτρητα στολίδια, αγιοΒασίληδες, ελαφάκια, ξωτικά. Κάπου σε μίαν ακρούλα ήταν τοποθετημένη και μια φάτνη έτσι για το καλό, μα το σπίτι έμοιαζε πιο πολύ με φωτισμένο λούνα παρκ παρά με χώρο που προσμένει το θαύμα των Χριστουγέννων, το νόημα της γέννησης του Θεανθρώπου. Τις Άγιες μέρες τα τραπέζια γέμιζαν με άφθονα και πλούσια εδέσματα για να χορτάσουν τριπλάσια άτομα από όσα θα παρευρίσκονταν. Τα μάτια της Θοδώρας έψαχναν τριγύρω αν είναι όλα όπως χρειάζεται ώστε κανείς να μην τη βρει ελλιπέστερη των άλλων. Και για όλα τα στραβά γκρίνιαζε στον Παναγιωτάκη που δεν έβγαζε κι άχνα. Σαν παιδιά οι ίδιοι δεν ήξεραν από δώρα πέρα από τον πενιχρό μποναμά τους, μα τώρα γέμιζε το σπίτι με ακριβά αρώματα, τσάντες, ρούχα, κοσμήματα τυλιγμένα σε εντυπωσιακά περιτυλίγματα λες και το περιτύλιγμα είχε μεγαλύτερη αξία από το περιεχόμενο.

Τούτες τις παραμονές όμως, το σπίτι έμεινε αστόλιστο και κλειστό. Δεν θα είχε ούτε κόσμο να διασκεδάζει, ούτε πλούσια ρεβεγιόν, ούτε φώτα να το κάνουν να φαντάζει σαν καράβι στολισμένο στο πέλαγο. Ο Παναγιωτάκης δεν ήταν στο ζεστό του κρεβάτι, στο σπίτι που με κόπο και ιδρώτα έχτισε, στον τόπο που αγαπούσε. Όλα ήταν διαφορετικά παρότι είχε κι εκεί που βρισκόταν πολλά φώτα, πολύ κόσμο να πηγαινοέρχεται, πολλά δωμάτια τριγύρω, μα όσο κι αν από αξιοπρέπεια προσποιούταν πως ήταν καλά, η μελαγχολία στα μάτια του φανέρωνε πόνο. Ο χώρος ήταν πολύ ζεστός με υπερβολική θέρμανση που νόμιζες πως θα λιώσεις από τη ζέστη μα τον τύλιγε απίστευτη ψύχρα. Ο μακρύς διάδρομος με την παγωνιά της ψυχής του γινόταν ακόμα πιο αχανής. Και εκείνα τα φορεία που τον πηγαινόφερναν στις παγερές αίθουσες των χειρουργείων είχαν τον χειρότερο ήχο στις ρόδες τους. Κάθε φορά η διαδρομή ολόιδια με την πορεία στον Αχέροντα.

Η Θοδώρα έδειχνε αγανακτισμένη και απελπισμένη που το σπίτι τους ήταν κλειστό τέτοιες μέρες και δεν μπορούσε να ακολουθήσει το συνηθισμένο πρόγραμμά της. Φταίχτης για την ταλαιπωρία της ήταν και πάλι εκείνος. Ο Παναγιώτης δίχως να φανερώνει τις κρυφές του σκέψεις έκανε ταξίδι με τον νου στις αξίες της ζωής. Μιας ζωής που έδινε μάχη για να την κερδίσει έστω για λίγες μέρες ακόμη.

Ας μην είχε το μεγάλο σπίτι που έφτιαξε κι ας ζούσε σε εκείνο το μικρό που αναστήθηκε, ας μην ήταν γεμάτες οι ντουλάπες με ρούχα και παπούτσια κι ας τα είχε μονοφόρι, ας είχε μόνο ψωμί και λάδι στο τραπέζι του, ας ζεσταινόταν μόνο λίγο με μια σομπούλα, ας περνούσε τα βράδια με συντροφιά τον λύχνο, ας είχε περάσει περισσότερες ώρες με τα παιδιά του κι ας μην είχε τόσο μεγάλο μισθό. Ας ζούσε λιτά και δίχως άγχος, όπως οι γονείς του που πάτησαν τα ενενήντα. Όλα θα τα έδινε πίσω φτάνει να κέρδιζε αυτά που δεν αγοράζονται.

Ήθελε να είχε αγάπη και εκτίμηση στη ζωή του μα πάνω απ’ όλα να είχε ζωή. ΖΩΗ! Παράξενο! Την είχε τόσο δεδομένη, τόσο καλά υπολογισμένη, τόσο σωστά προγραμματισμένη, μα τώρα ανατροπή. Όποιος δεν πέρασε από τους μεγάλους διαδρόμους των νοσοκομείων δεν ξέρει τι θα πει παγωνιά στην ψυχή, ερημιά σε μια διαδρομή που μόνος την περνάς έστω κι αν σου κρατούν το χέρι. Και δεν εξαγοράζονται ούτε η υγεία, ούτε η ζωή. Έδειχνε περήφανος, έτοιμος και δυνατός, μα μέσα του παρακαλούσε να γίνει ένα μικρό θαύμα γι ‘ αυτόν, να του χαρίσει όχι χρόνια ολόκληρα, μα έστω λίγες μέρες ακόμη ο Θεός, να καταφέρει φτάσει η άγια μέρα των Χριστουγέννων, να ακούσει και να πει το τόσο τυπικό «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» μήπως και πιάσει η ευχή.

Αναστασία Βούρτση

The post Αναστασία Βούρτση: Φωτάκια Δένδρου – Φώτα Διαδρόμου appeared first on ZANTETIMES.GR.

Διονύσιος Καμβάσης: Η αγάπη και η χαρά είναι τα μεγαλύτερα δώρα των Χριστουγέννων

Εχθές 23 Δεκεμβρίου 2024, οι φιλοξενούμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – ΟΔΑΖ είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία μοναδική χριστουγεννιάτικη εμπειρία. Η χορωδία “Φιόρο του Λεβάντε” επισκέφθηκε τον χώρο και τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα, προσφέροντας στιγμές ζεστασιάς, χαράς και συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Ο πρόεδρος του ΚΚΠΠΙΝ-ΟΔΑΖ, κ. Διονύσιος Καμβάσης, σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από το χαμόγελο αυτών των ανθρώπων. Σήμερα, μέσα από τα τραγούδια και τις μελωδίες, είδαμε πρόσωπα να φωτίζονται από χαρά. Και αν κάποιοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, αυτά ήταν δάκρυα χαράς και γλυκών αναμνήσεων».

Η εκδήλωση αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Καμβάσης, αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Κέντρου να προσφέρει όχι μόνο φροντίδα, αλλά και στιγμές χαράς και ανθρωπιάς στους φιλοξενούμενους. «Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο γιορτή, αλλά και μια υπενθύμιση της σημασίας της αγάπης, της προσφοράς και της ανθρώπινης επαφής. Με την υποστήριξη όλων, μπορούμε να δώσουμε νόημα στις ημέρες αυτές για τους συνανθρώπους μας», υπογράμμισε.

Η χορωδία “Φιόρο του Λεβάντε” δημιούργησε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, μεταφέροντας το μήνυμα της γιορτής και της αλληλεγγύης. Οι φιλοξενούμενοι, όπως και το προσωπικό του ΚΚΠΠΙΝ-ΟΔΑΖ, συμμετείχαν με συγκίνηση και ευχαρίστηση στην εκδήλωση, κάνοντας την ημέρα αυτή αξέχαστη.

Ο κ. Καμβάσης έκλεισε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση: «Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε ότι η χαρά και η αγάπη είναι τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε. Ευχαριστούμε θερμά τη χορωδία ‘Φιόρο του Λεβάντε’ που μας τίμησε με την παρουσία της και γέμισε την καρδιά μας με τις μελωδίες της».

Η ημέρα αυτή, λίγες μόλις ώρες πριν από τα Χριστούγεννα, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η αλληλεγγύη και η φροντίδα προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας είναι το πραγματικό πνεύμα των γιορτών.

The post Διονύσιος Καμβάσης: Η αγάπη και η χαρά είναι τα μεγαλύτερα δώρα των Χριστουγέννων appeared first on ZANTETIMES.GR.

Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Ζακυνθίων 1816: Κοπή Χριστουγεννιάτικης Κουλούρας & Εορταστική Συναυλία μουσικών και χορωδιακών συνόλων | Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Αναφορικά με τη δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕΖ

Αναφορικά με τη δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕΖ, το ΔΣ του σωματείου ενημερώνει τους συναδέλφους ότι την Τετάρτη 18/12 παρουσία εκπροσώπων σωματείων του νησιού κατατέθηκε στη ΔΔΕ Ζακύνθου έγγραφη ενημέρωση, στην οποία αντικρούστηκε η προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Τονίστηκε εμφατικά στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου ότι σύμφωνα με το νόμο ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη συνέχιση ή μη της δίωξης και ως εκ τούτου αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά πλήρως την ευθύνη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου θα εξακολουθήσει να κρατά ενήμερους τους συναδέλφους για τις συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος των συναδέλφων και του προέδρου του σωματείου.

Τέλος, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου χαιρετίζει τα σωματεία που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και πιο συγκεκριμένα:

Τον ΣΕΠΕ Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός»

Την Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου

Την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου

Τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ζακύνθου

Την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Την ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Την ΕΛΜΕ Λευκάδας

Την Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Την ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Την Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι)

Την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής

Την Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Την Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Την ΕΛΜΕ Καστοριάς

Την Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής

Την Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Την Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Την ΕΛΜΕ Λασιθίου

Τον ΣΕΠΕ Γρεβενών

Τον ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Τον ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης»

Τον ΣΕΠΕ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»

Τον ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης»

Το ΔΣ

The post ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Αναφορικά με τη δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕΖ appeared first on ZANTETIMES.GR.

Γιώργος Στασινόπουλος: Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, γεμάτα υγεία, ευτυχία και αγάπη, και μια νέα χρονιά γεμάτη ειρήνη και δημιουργία!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔΙΝ

Αγαπητοί συμπολίτες,

φίλες και φίλοι,

Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, απευθύνομαι σε όλους σας με αισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον του τόπου μας.

Οι Άγιες Ημέρες που διανύουμε μάς υπενθυμίζουν την αξία της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, αξίες που αποτελούν τα θεμέλια μιας κοινωνίας ενωμένης και προοδευτικής.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η δύναμη της προσφοράς είναι αυτή που μπορεί να δώσει πραγματικό νόημα στη ζωή μας.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το πνεύμα εθελοντισμού που χαρακτηρίζει τη Ζάκυνθο μας, καθώς και για όλους τους ανθρώπους που προσφέρουν με αγάπη και ανιδιοτέλεια, ενισχύοντας τους αδύναμους και υποστηρίζοντας τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια γιορτή χαράς και ελπίδας, αλλά και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη δική μας συνεισφορά στη βελτίωση του τόπου μας.

Ο Δήμος Ζακύνθου, συνεχίζει με αφοσίωση το έργο της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, της στήριξης των ευπαθών ομάδων, και της υλοποίησης έργων που θα διασφαλίσουν την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ζακύνθου.

Ας κάνουμε τις πράξεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς καθημερινό μας βίωμα. Ας κρατήσουμε ζωντανό το φως της ελπίδας και ας πορευτούμε μαζί, με ενότητα και πίστη, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, γεμάτα υγεία, ευτυχία και αγάπη, και μια νέα χρονιά γεμάτη ειρήνη και δημιουργία!

The post Γιώργος Στασινόπουλος: Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, γεμάτα υγεία, ευτυχία και αγάπη, και μια νέα χρονιά γεμάτη ειρήνη και δημιουργία! appeared first on ZANTETIMES.GR.